Češka „Zbrojevka” preuzela američki „Kolt”

Dodajte komentar

Kompanija „Češka Zbrojovka” uspješno je završila preuzimanje američke firme za oružje „Kolt”. „Zbrojovka” je postala jedini vlasnik „Kolta”, a vrednost cele transakcije iznosi 220 miliona dolara.

Bivši vlasnik „Kolta” dobio je više od milion dionica od svog novog vlasnika, a Lubomir Kovarzik, predsjednik uprave i generalni direktor „Češke Zbrojovke” rekao je da je spajanje strateška faza u razvoju obije firme, javila je češka novinska agencija ČTK

Prema riječima Kovarzika, to je potpuno u skladu sa strategijom češke firme za oružje koja nastoji da postane „svjetski lider u proizvodnji malokalibarskog oružja i ključni partner za oružane snage”.

„Češka Zbrojovka” je prošle godine povećala profitabilnost za 10,2 odsto, prije svega zbog dobrog nastupa na zapadnim tržištima, a akvizicijom Kolta očekuje da značajno jačanje svoje pozicije u Americi, jer očekuje narudžbe iz američkog vojnog i sigurnosnog aparata.

Postrojenja češke kompanije za oružje, koja zapošljava oko 1.700 radnika, smještena su u Češkoj, Njemačkoj i SAD-u. Proizvodi lovno, sportsko i sve vrste vojnog malokalibarskog oružja, piše „Poslovni dnevnik” a prenosi B92.

Robna marka „Kolt” jedan je od simbola Sjedinjenih Država. Američki dizajner Semjuel Kolt patentirao je 1835. i 1836. svoj poznati revolver s bubnjem u koji stane šest metaka. Koltov izum postao je omiljeno oružje onih koji su istraživali divlji zapad, pa su revolver počeli nazivati „osvajačem zapada”. Bio je popularan među vojskom, šerifima i kaubojima.

Najpoznatiji su modeli kalibra 38 i 45.

Kompaniju je osnovao Kolt 1836. godine, a tokom 179 godina svog postojanja proizvela je više od 30 miliona komada revolvera, automatskih pušaka i pribora za njih, koji su popularni u cijelom svijetu.

Izvor: Politika.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *