Azijski indeksi u zelenom, poruke iz Feda donijele smirenje

Na azijskim su berzama u srijedu cijene dionica porasle, dok je dolar oslabio, nakon poruka iz američke centralne banke da se inflacija može zauzdati, a da se ne naruši oporavak ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,3 i 0,7 posto. U Australiji i Južnoj Koreji indeksi su blago pali.

Azijske ulagače, zabrinute zbog jačanja inflacije u SAD-u, ponešto je umirila izjava Richarda Claride, potpredsjednika Feda, da će centralna banka moći zauzdati inflaciju i omogućiti ‘mekano prizemljenje’, a da ne naruši oporavak ekonomije od koronakrize.

Nedavno objavljeni zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao je da nekoliko čelnika Feda smatra da bi u slučaju daljeg rapidnog rasta ekonomije uskoro trebalo otvoriti raspravu o smanjenju programa otkupa državnih obveznica, koji je pokrenut kako bi se poboljšala likvidnost finansijskog sistema i održale niske kamatne stope.

Check Also

MMF odobrio najveću tranšu ikada iz svojih rezervi: Najviše opet najbogatijim zemljama

Bord guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je najveću alokaciju Specijalnih prava vučenja (SDR) ikada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *