Ilustracija

Skijalištima Crne Gore milioni iz budžeta za opstanak: Bez tih para, 2020. bi završili u minusu

Finansijski izvještaj Skijališta Crne Gore (SCG) pokazuje da je ta državna kompanija za prethodnu godinu ostvarila pozitivan rezultat, te da je u plusu od 279.686 eura.

Međutim, 78,97 odsto od ukupnih 1,42 miliona prihoda koja su Skijališta računala odnosi se na transfer iz državnog budžeta.

Ako se ta suma izuzme SCG je 2020. godinu završio u minusu od 827 hiljada eura.

Da bi ovo preduzeće moglo da posluje za 2020. godinu iz državnog budžeta je izdvojeno 1,18 miliona eura, od čega se 1,1 milion odnosilo na pokriće troškova poslovanja, dok je 85 hiljada eura predviđeno za nabavku osnovnih sredstava. To je 38 odsto više nego godinu ranije.

Rashodi su iznosili 1,12 miliona eura, što je za 100 hiljada više nego 2019. godine.

“Gubitak ranijih godina iznosi 159.535 eura, te se dijelom neraspoređene dobiti može pokriti ukupan gubitak ranijih godina, dok razlika u iznosu 120.151 eura može ostati na kontu neraspoređene dobiti”, piše u izvještaju.

Vlada bivšeg premijera Duška Markovića je u novembru 2017. donijela odluku da formira državno preduzeće SCG sa sjedištem u Mojkovcu.

Osnovni kapital preduzeća je bio 110 hiljada eura, a predviđeno je da upravlja javnim skijalištima Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica, planinski centar Komovi i Eco adventure park Komovi.

Od svih tih sadržaja, što se po prihodima može vidjeti, prošle godine radilo je samo Skijalište “Kolašin 1600”.

SCG je od osnivanja dobijao pomoć države, a izvjesno je da bez nje ne mogu opstati ni u narednim godinama.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) naložila je početkom ove godine Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER) da ne daje pomoć SCG dok ne okonča ispitni postupak koji je pokrenula u decembru prošle godine u vezi sa novčanom pomoći od 250,8 hiljada eura, koje je prethodna Vlada ovoj državnoj firmi dala u 2018. godini za pripremu zimske turističke sezone.

Izvor: Vijesti.me

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *