Bogati Amerikanci utaje više od 600 milijardi dolara godišnje

Dodajte komentar

Bajdenova administracija kaže da bogati Amerikanci utaje od poreskih vlasti više od 600 milijardi dolara svake godine.

Ona je stoga predložila ietaljni plan da se ojača izvršni ogranak Poreske službe kako bi pojedinci sa velikim zaradama plaćali svoj deo poreza.

“Ako se ovo pitanje ne riješi, ukupan iznos neplaćenih poreza u narednih deset godina će porasti na oko 7 hiljada milijardi dolara, što je približno jednako 15% ukupnog poreza koji građani duguju državi”, navodi se u izvještaju koji je Sekretarijat za pravosuđe objavio u četvrtak, prenosi Glas Amerike.

Ti neplaćeni porezi, dodaje se, imaju cijenu za američka domaćinstva i poreske obveznike koji uredno ispunjavaju svoje obaveze, pošto političari onda biraju da povećaju deficit, smanje izdvajanja za neophodne prioritete ili dodatno povećavaju porez da bi nadoknadili izgubljene prihode u budžetu.

Ako Poreska služba bude imala bolji kapacitet da pronađe utajivače poreza, to će u narednih 10 godina donijeti oko 700 milijardi dolara u budžet, a još mnogo više u godinama posle toga, navodi američka administracija.

Utaja poreza je međunarodna realnost. Administracija procjenjuje da SAD gube oko 15% prihoda od neplaćenih poreza što je slično nivou od 16% koji postoji u Evropskoj uniji, prema istraživanju Londonskog univerziteta. Studija je ustanovila da je 2015. godine, širom EU, utajeno nešto više od hiljadu milijardi dolara.

Stručnjaci kažu da je procjena Sekretarijata za finansije o neplaćenim porezima razumna, a da je njeno uverenje da sprovođenje poreskih zakona može da se poveća – takođe realistično. Međutim, upozoravaju da se to neće dogoditi “preko noći”.

“Biće potrebno vrijeme. Kako budu povećavali broj zaposlenih, moći će da to sprovedu postepeno, tokom više vremena. Ljudi koji su radili za IRS, koji dobro znaju to mjesto, kažu da je potrebno pet godina da se obuči poreski inspektor – posebno kada je riječ o sofisticiranim načinima utaje poreza kojima će Poreska služba željeti da se bavi. Tako da – da, vjerujem da možemo da prikupimo taj novac ali niko ne treba da očekuje da će (Bajdenova administracija) moći da to uradi preko noći”, izjavio je Hauard Glekman, visoki saradnik Centra za poresku politiku Urban-Brukings.

Drugi nisu tako sigurni.

“Rekao bih da to zvuči ambiciozno. Mislim da, ako Poreska služba bude obavljala bolje istrage i ako se više budu sprovodili zakoni imamo dobar način da podignemo budžetski prihod. Ali nisam siguran da će se tako veliko povećanje u budžetu koristiti tako efikasno kako se administracija nada”, kaže Aleks Muresianu, federalni analitičar u Fondaciji za poreze u Vašingtonu. Finansiranje Plana za američke porodice

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *