Hladan tuš za bitcoin, sve kriptovalute u velikom minusu

Dodajte komentar

Iako se juče  kako je bitcoin ponovno uhvatio pozitivni zamah, već juče je stigao hladan tuš. I to iz Pekinga. Kineski vicepremijer Liu He i Državno vijeće pozvali su u saopštenju na oštriju regulativu rudarenja bitcoina i trgovanja ovom kriptovalutom.

U izjavi objavljenoj u petak u Kini, kaže se da je potrebno “preduzeti mjere protiv ponašanja i trgovanja bitcoinima te odlučno spriječiti prenos pojedinačnih rizika na društveno polje”.

Cijena bitcoina na Coin Metricsu skliznula je više od 6% dok su počele da kruže informaciju o oštrom tonu iz Pekinga, a to je samo dio šireg pada od 40 posto koliko se bitcoin spustio sa svog vrhunca u posljednjih nekoliko nedjelja.

Teške riječi iz Pekinga uslijedile su samo dan nakon što su se američki funkcioneri obrušili na one koji koriste bitcoin za sprovođenje “ilegalnih aktivnosti, uključujući utaju poreza”. Ministarstvo finansija saopštilo je da će morati izvještavati o kripto transferima većim od 10.000 američkih dolara, baš kao i u slučaju gotovine.

U tenutku pisanja članka (22. maj) cijena bitcoina se na platformi Coindeks kreće oko 36.085 dolara i bilježi dnevni pad od 9,9 pdsto. Bitcoin je u crveno sa sobom povukao i sve ostale važnije kriptovalute koje su zabilježile ogroman pad. Ethereum bilježi pad od preko 19 odsto, Ripple je u minusu 21,1 odsto, Cardano preko 17 odsto a Dogecoin, omiljena zabava vlasnika Tesle Elona Muska je u minusu -15.8 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *