Krugman: Bitcoin je kult koji stalno privlači nove sljedbenike

Dodajte komentar

Bitcoin nije pogodno sredstvo plaćanja i ima i druge ozbiljne nedostatke. Ipak, čak i dugogodišnji bitcoin skeptik, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman više ne smatra da će kriptovalute nestati. Kako kaže „bitcoin je kvazireligijski kult koji neprestano privlači nove sljedbenike“.

Prethodnih dana, kako su se dešavanja sa digitalnim valutama ustalasala, Krugman je, u inače uobičajenom komuniciranju sa javnosti, na svom Twitter nalogu napisao: Bitcoin više ne možete nazivati novim, postoji od 2009. godine. Od tada još niko nije uspio da smisli valjanu, legalnu upotrebu za njega“.

Krugman dodaje da ipak više neće tvrditi da je smrt bitcoina blizu, prenosi Biznis.rs.

„Svaki put kada se čini da će se to dogoditi, pojavi se nova grupa vjernika. Možda je bolje gledati na njega kao na kult s beskonačnim šansama za preživljavanje. U pitanju nije pogodno sredstvo plaćanja, Ne možete ga koristiti kao stabilno utočište za svoju imovinu i, sasvim sigurno, ne može biti ni obračunska jedinica. Njegova vrijednost se zasniva na uvjerenju da je to tehnološki način zaštite od neizbježnog kraja novca, koji vlade troše za nekoliko dana ili, možda, za nekoliko vjekova. Po mom mišljenju, u pitanju je kombinacija slobodarskih gluposti i tehno ritmova“, zaključuje Krugman.

Krugman je dobio Nobelovu nagradu 2008. godine, za svoje analize međunarodnih trgovinskih odnosa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *