EU postigla dogovor o covid pasošima

Dodajte komentar

Evropska unija postigla je u četvrtak dogovor o covid-19 sertifikatima koji bi trebali pomoći otvaranju ljetnjeg turizma u Uniji, objavio je Evropski parlament (EP).

Europarlamentarci i portugalsko predsjedništvo EU-a dogovorili su se u četvrtak veče nakon četiri kruga pregovora.

Sertifikat će postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći da odrede “covid status” posjetioca.

Kod će pokazati je li osoba vakcinisana, negativna na covid ili ima imunitet jer je preboljela bolest. U praksi će to biti tri zasebne potvrde.

“Iako današnji dogovor ne ispunjava u potpunosti zahtjeve EP-a, on je zasigurno znatno poboljšanje trenutnog statusa quo za milione građana EU-a”, rekao je predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestilac Juan Fernando Lopez Aguilar.

“Digitalna potvrda vratiće slobodu kretanja unutar EU-a jer države članice počinju ukidati ograničenja širom  Evrope. Taj je sporazum prvi korak prema oporavku schengenskog područja“, dodao je.

Uredba o digitalnim potvrdama trebalo bi da bude na snazi 12 mjeseci i potvrda neće biti preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, ističe EP u saopštenju.

Države članice moraju prihvatiti potvrde koje su izdale druge članice i to za vakcine odobrene u EU-u. Trenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

Članice Unije mogu same odlučiti hoće li prihvatiti i potvrde o vakcinisanju drugih članica nakon nacionalnih postupaka hitnog odobrenja ili za vakcine koja je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila na popis za hitnu upotrebu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *