EU postigla dogovor o covid pasošima

Evropska unija postigla je u četvrtak dogovor o covid-19 sertifikatima koji bi trebali pomoći otvaranju ljetnjeg turizma u Uniji, objavio je Evropski parlament (EP).

Europarlamentarci i portugalsko predsjedništvo EU-a dogovorili su se u četvrtak veče nakon četiri kruga pregovora.

Sertifikat će postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći da odrede “covid status” posjetioca.

Kod će pokazati je li osoba vakcinisana, negativna na covid ili ima imunitet jer je preboljela bolest. U praksi će to biti tri zasebne potvrde.

“Iako današnji dogovor ne ispunjava u potpunosti zahtjeve EP-a, on je zasigurno znatno poboljšanje trenutnog statusa quo za milione građana EU-a”, rekao je predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestilac Juan Fernando Lopez Aguilar.

“Digitalna potvrda vratiće slobodu kretanja unutar EU-a jer države članice počinju ukidati ograničenja širom  Evrope. Taj je sporazum prvi korak prema oporavku schengenskog područja“, dodao je.

Uredba o digitalnim potvrdama trebalo bi da bude na snazi 12 mjeseci i potvrda neće biti preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, ističe EP u saopštenju.

Države članice moraju prihvatiti potvrde koje su izdale druge članice i to za vakcine odobrene u EU-u. Trenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

Članice Unije mogu same odlučiti hoće li prihvatiti i potvrde o vakcinisanju drugih članica nakon nacionalnih postupaka hitnog odobrenja ili za vakcine koja je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila na popis za hitnu upotrebu.

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.