Vakcina stvorila još devet novih milijardera

Dodajte komentar

Dobit od vakcinacije protiv kovida 19 pomogla je najmanje devet ljudi da postanu milijarderi, saopštila je Alijansa za narodnu vakcinu, pozivajući na ukidanje “monopolske kontrole” farmaceutskih korporacija nad tehnologijom vakcina, prenosi AFP.

“Među njima, devet novih milijardera ima zajedničko neto bogatstvo od 19,3 milijarde dolara (15,8 milijardi eura), dovoljno da 1,3 puta u potpunosti vakcinišu sve ljude u zemljama sa niskim prihodima”, navodi se u saopštenju grupe.

Alijansa, mreža organizacija i aktivista koji se zalažu za ukidanje imovinskih prava i patenata za inokulacije, poručila je da su njegovi podaci zasnovani na informacijama sa Forbesove liste bogatih.

Na vrhu liste novih milijardera bili su i izvršni direktor Moderne Stefan Bansel, te njegov kolega iz BioNTecha Ugur Šahin.

Još trojica njih suosnivači su kineske kompanije za vakcine CanSino Biologics.

Sem novih mega-bogatih, osam postojećih milijardera posmatralo je kako se njihovo zajedničko bogatstvo povećava za 32,2 milijarde dolara zahvaljujući uvođenju vakcina, saopštila je Alijansa.

“Ovi milijarderi su ‘ljudsko obličje’ ogromne dobiti koju mnoge farmaceutske korporacije ostvaruju od monopola koji imaju nad ovim vakcinama“, rekla je Ana Meriot iz dobrotvorne organizacije Oxfam, koja je dio navedene grupe.

(Bonitet)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *