Evropski komesar podržao “mini šengen”

Zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu doprinijeće ne samo uklanjanju prepreka za regionalnu privredu, već će ubrzati i integraciju regije u Evropsku uniju, ocijenio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

U obraćanju na Bečkom ekonomskom forumu (VEF) rekao je da zajedničko regionalno tržište na osnovu standarda EU, koje se uspostavlja, ima ogroman potencijal.

“Radi se o važnim mjerama, koje će olakšati trgovinu, ali i slobodu kretanja građana, robe, usluga, međusobno priznavanje sertifikata, diploma… To sve doprinosi povećanju atraktivnosti regije za investitore, a ujedno će i ubrzati integraciju regije u EU”, kazao je Varhelji, prenose agencije.

“Gledamo načine da integrišemo Zapadni Balkan sve više u zajedničko evropsko tržište. U pojedinim sektorima bi voljeli da Zapadni Balkan učestvuje čak i prije nego što zemlje postanu članice”, naglasio je evropski komesar.

Varhelji je rekao da su Zapadni Balkan i EU već duboko ekonomski povezani, dodajući da bi rekao čak i integrisani.

S tim u vezi je podsjetio da je prošle godine 68 odsto trgovine regija ostvarila s EU, kao i da je EU izvor više od 60 odsto direktnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu.

U cilju prevazilaženja krize nastale usljed pandemije koronavirusa, podsjetio je, Unija je usvojila investicioni plan za oporavak Zapadnog Balkana po uzoru na sopstvenu strategiju podsticanja rasta.

Izvor i foto: Bizlife.rs

Check Also

Ziraat bank Montenegro AD zapošljava: Rukovodilac za upravljanje sredstvima i odnosima sa finansijskim institucijama

Ziraat bank Montenegro AD raspisuje oglas za poziciju: Rukovodilac (M/Ž) za  upravljanje sredstvima i odnosima …

Leave a Reply

Your email address will not be published.