Četiri inovacije u oblasti poljoprivrede prezentovane na VIRAL hakatonu

Veliko finale VIRAL hakatona održano je sinoć u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis. DEMO dan – kruna dvodnevnog rada – bio je prilika da četiri tima predstave žiriju svoje inovativne ideje iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija i poljoprivrede, do kojih su došli nakon 48h rada na hakatonu.

Uz podršku mentora iz četiri oblasti: biznis developement-a, pitch-a, softverskog i hardverskog prototyping-a, timovi su od 17. do 19. maja neprekidno radili na rješavanju definisanih problema hakatona, stvarajući inovativna i kreativna rješenja, kako bi pomogli poljoprivrednicima da unaprijede procese i sisteme u svojim preduzećima.

Tri tima su radila na optimizaciji i automatizaciji sistema za navodnjavanje i na DEMO danu prezentovali funkcionalne prototipe, izrađene uz podršku TechLab-a IPC Tehnopolis, dok je jedan tim kreirao softversko riješenje koje omogućava optimizaciju i mjerenje učinkovitosti radne snage.

Da 48h nije malo vremena da se kreiraju sjajna i funkcionalna rješenje, dokazali su timovi GoDigital, Mechanic Crops, Demetra i Perfect H20, koji su svojim inovativnim idejama oduševili prisutne.

Titulu pobjednika VIRAL hakatona odnio je tim GoDigital, koji je naveo da su veoma zadovoljni cijelim procesom i da su na hakatonu puno naučili, kako o poljoprivredi, tako i o primjeni IKT u tom sektoru. Oni su kreirali hardversko/softversko rješenje FIRM sistem (Farmer Irrigation Remote Monitoring), koji nudi mogućnosti navodnjavanja „jednim klikom“ – optimizaciju resursa za navodnjavanje gazdinstva, efikasniju raspodjelu radne snage, informacije o visini temperature vazduha, procentu vlažnosti vazduha i zemljišta, veći obim prinosa sa manje ulaganja i mogućnost prilagođavanja biljnim vrstama.

Drugoplasirani tim je Demetra, koji je predstavio softversko rješenje ALAT (Agricultural Labour Automatisation Tool) namijenjeno plantažama gdje se berba odvija tehnikom ručnog branja i ne postoji mogućnost adekvatnog praćenja efikasnosti radne snage. Njihovom aplikacijom moguće je automatizovati sistem, kontrolisati dinamiku rada zaposlenih, dobiti „real time“ podatke, upravljati troškovima i imati konstantan uvid u obavljeni posao, posebno vodeći računa o transparentnosti rada i zaštiti prava radnika. Kako kažu, na hakatonu su uz pomoć mentora i posvećenog tima Tehnopolisa, uspjeli da savladaju nove vještine i upoznaju ljude sa kojima će nastaviti saradnju.

Treće mjesto je pripalo timu Mechanic Crops, koji je ponudio softversko/hardversko rješenje koje podrazumijeva vještačku inteligenciju u kombinaciji sa novom vrstom sistema za navodnjavanje koja omogućava da imate „inženjera na farmi“ koji je dostupan 24h i koji omogućava maksimalnu uštedu vode.

Iako je prvobitno bilo planirano da samo tri prva mjesta budu nagrađena sa 2.500, 1.000 i 500 eura, četvrtom timu Perfect H2O dodijeljena je nagrada u iznosu od 250 eura, u želji da bude nagrađen njihov trud, rad i posvećenost. Njihovo rješenje D’Go, predstavlja kombinaciju softvera i hardvera, pruža podatke o količini vode za biljnu kulturu, podatke o kvalitetu zemljišta, sprečava prekomjernu potrošnju vode i omogućava malim i srednjim preduzećima kojima laboratorije nijesu dostupne, da nauče kako da održavaju zemljište.

Kako je istakao Aleksandar Janičić, koordinator Centra za razvoj preduzetništva i upravljanje projektim u IPC Tehnopolis, iako je cilj hakatona bio da se uveže IKT i poljoprivredni sektor u cilju rješavanja konkretnih problema poljoprivrednika, mnogo veća vrijednost samog događaja se ogleda u multidisciplinarnoj saradnji studenata iz različitih studentskih jedinica, koji su zajedničkim radom u kratkom periodu postigli veliki uspjeh i predstavili sjajna rješenja: „Želja nam je da mladi, inovativni ljudi nastave da razmišljaju proaktivno i da se studentske ideje generišu i razvijaju pod krovom Tehnopolisa i u narednom periodu“. Posebno se zahvalio sponzorima koji su prepoznali značaj VIRAL hakatona i podržali ga i to generalnom pokrovitelju – Stalnoj radnoj grupi za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj- Evropi (SWG) koja je podršku pružila u okviru projekta Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrijednosti, a koji implementira u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ); generalnim sponzorima hakatona – Crnogorskom TelekomuICT Cortex-u i Coca-Cola HBC Crna Gora koja je pored novčane podrške obezbijedila i osvježenje za sve učesnike hakatona; partneru hakatona – Alter Modusu i prijateljima hakatona – Glavnom gradu Podgorica, Hipotekarnoj banci i Swisslion-Takovo.

Hakaton je organizovan kroz projekat VIRAL koji je kofinansiran sredstvima Evropske unije kroz Erasmus + program. Cilj projekta je da uveže i poboljša saradnju između fakulteta, studenata i poslovnog sektora kroz upotrebu IKT rješenja u poljoprivrednom sektoru. Pored IPC Tehnopolis, projekt implementiraju Univezitet u Banja Luci, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Tuzli/Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Bijeljina, Univerzitet Waigeningen, Univerzitet Maribor, Univerzitet Bukurešt, Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže 13. jul, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banja Luka, INTERA Tehnološki Park i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.

Check Also

Na kraju septembra broj blokiranih kompanija uvećan za 59

Centralna banka (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.