Četiri inovacije u oblasti poljoprivrede prezentovane na VIRAL hakatonu

Dodajte komentar

Veliko finale VIRAL hakatona održano je sinoć u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis. DEMO dan – kruna dvodnevnog rada – bio je prilika da četiri tima predstave žiriju svoje inovativne ideje iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija i poljoprivrede, do kojih su došli nakon 48h rada na hakatonu.

Uz podršku mentora iz četiri oblasti: biznis developement-a, pitch-a, softverskog i hardverskog prototyping-a, timovi su od 17. do 19. maja neprekidno radili na rješavanju definisanih problema hakatona, stvarajući inovativna i kreativna rješenja, kako bi pomogli poljoprivrednicima da unaprijede procese i sisteme u svojim preduzećima.

Tri tima su radila na optimizaciji i automatizaciji sistema za navodnjavanje i na DEMO danu prezentovali funkcionalne prototipe, izrađene uz podršku TechLab-a IPC Tehnopolis, dok je jedan tim kreirao softversko riješenje koje omogućava optimizaciju i mjerenje učinkovitosti radne snage.

Da 48h nije malo vremena da se kreiraju sjajna i funkcionalna rješenje, dokazali su timovi GoDigital, Mechanic Crops, Demetra i Perfect H20, koji su svojim inovativnim idejama oduševili prisutne.

Titulu pobjednika VIRAL hakatona odnio je tim GoDigital, koji je naveo da su veoma zadovoljni cijelim procesom i da su na hakatonu puno naučili, kako o poljoprivredi, tako i o primjeni IKT u tom sektoru. Oni su kreirali hardversko/softversko rješenje FIRM sistem (Farmer Irrigation Remote Monitoring), koji nudi mogućnosti navodnjavanja „jednim klikom“ – optimizaciju resursa za navodnjavanje gazdinstva, efikasniju raspodjelu radne snage, informacije o visini temperature vazduha, procentu vlažnosti vazduha i zemljišta, veći obim prinosa sa manje ulaganja i mogućnost prilagođavanja biljnim vrstama.

Drugoplasirani tim je Demetra, koji je predstavio softversko rješenje ALAT (Agricultural Labour Automatisation Tool) namijenjeno plantažama gdje se berba odvija tehnikom ručnog branja i ne postoji mogućnost adekvatnog praćenja efikasnosti radne snage. Njihovom aplikacijom moguće je automatizovati sistem, kontrolisati dinamiku rada zaposlenih, dobiti „real time“ podatke, upravljati troškovima i imati konstantan uvid u obavljeni posao, posebno vodeći računa o transparentnosti rada i zaštiti prava radnika. Kako kažu, na hakatonu su uz pomoć mentora i posvećenog tima Tehnopolisa, uspjeli da savladaju nove vještine i upoznaju ljude sa kojima će nastaviti saradnju.

Treće mjesto je pripalo timu Mechanic Crops, koji je ponudio softversko/hardversko rješenje koje podrazumijeva vještačku inteligenciju u kombinaciji sa novom vrstom sistema za navodnjavanje koja omogućava da imate „inženjera na farmi“ koji je dostupan 24h i koji omogućava maksimalnu uštedu vode.

Iako je prvobitno bilo planirano da samo tri prva mjesta budu nagrađena sa 2.500, 1.000 i 500 eura, četvrtom timu Perfect H2O dodijeljena je nagrada u iznosu od 250 eura, u želji da bude nagrađen njihov trud, rad i posvećenost. Njihovo rješenje D’Go, predstavlja kombinaciju softvera i hardvera, pruža podatke o količini vode za biljnu kulturu, podatke o kvalitetu zemljišta, sprečava prekomjernu potrošnju vode i omogućava malim i srednjim preduzećima kojima laboratorije nijesu dostupne, da nauče kako da održavaju zemljište.

Kako je istakao Aleksandar Janičić, koordinator Centra za razvoj preduzetništva i upravljanje projektim u IPC Tehnopolis, iako je cilj hakatona bio da se uveže IKT i poljoprivredni sektor u cilju rješavanja konkretnih problema poljoprivrednika, mnogo veća vrijednost samog događaja se ogleda u multidisciplinarnoj saradnji studenata iz različitih studentskih jedinica, koji su zajedničkim radom u kratkom periodu postigli veliki uspjeh i predstavili sjajna rješenja: „Želja nam je da mladi, inovativni ljudi nastave da razmišljaju proaktivno i da se studentske ideje generišu i razvijaju pod krovom Tehnopolisa i u narednom periodu“. Posebno se zahvalio sponzorima koji su prepoznali značaj VIRAL hakatona i podržali ga i to generalnom pokrovitelju – Stalnoj radnoj grupi za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj- Evropi (SWG) koja je podršku pružila u okviru projekta Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrijednosti, a koji implementira u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ); generalnim sponzorima hakatona – Crnogorskom TelekomuICT Cortex-u i Coca-Cola HBC Crna Gora koja je pored novčane podrške obezbijedila i osvježenje za sve učesnike hakatona; partneru hakatona – Alter Modusu i prijateljima hakatona – Glavnom gradu Podgorica, Hipotekarnoj banci i Swisslion-Takovo.

Hakaton je organizovan kroz projekat VIRAL koji je kofinansiran sredstvima Evropske unije kroz Erasmus + program. Cilj projekta je da uveže i poboljša saradnju između fakulteta, studenata i poslovnog sektora kroz upotrebu IKT rješenja u poljoprivrednom sektoru. Pored IPC Tehnopolis, projekt implementiraju Univezitet u Banja Luci, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Tuzli/Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Bijeljina, Univerzitet Waigeningen, Univerzitet Maribor, Univerzitet Bukurešt, Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže 13. jul, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banja Luka, INTERA Tehnološki Park i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *