Počela rasprava o budžetu (live)

Dodajte komentar

U Skupštini Crne Gore počela je rasprava o Predlogu budžeta za ovu godinu. Budžetom je predviđeno 2,46 milijardi eura priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Ministar finansija Milojko Spajić kazao je u Skupštinida se Crna Gora nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji.

Podsjedio je da je pad ekonomije od 15,2 odsto u 2020. najveći u Evropi i jedan od najvećih u svijetu.

“Crna Gora je dobila kovid i bila je na respiratoru i u dubokoj krizi mi smo joj obveznicama dali kiseonik. Sada ovim budžetom mi joj dajemo vitaminsku infuziju, jer je ovo jedan zdrav budžet”, poručio je Spajić.

Istakao je da je budžet i odgovoran i hrabar, jer su i plate i penzije i subvencije, ali i kapitalne investicije sačuvane.

“Nismo posegli ni za povećanjem poreza i nameta”, kazao je Spajić i zamolio da i građani i poslanici shvate dubinu ove krize.

“Ne možemo sve odjednom, sačekajmo ovu godinu, ova godina je godina oporavka i stabilizacije”, poručio je Spajić i zamolio poslanike za umjerenost u amandmanima.

“Ne možemo se igrati sa pretjeranom potrošnjom i opterećivanjem privrede”, poručio je Spajić.

Izvorni prihodi budžeta za ovu godinu planirani su u iznosu od 1,88 milijardi euraili 40,6 odsto procijenjenog BDP-a, koji iznosi 4,64 milijarde eura, i u odnosu na ostvarene u prošloj godini veći su 240,9 miliona ili 14,7 odsto.

Predviđeno je i smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na jaja kao osnovne životne namirnice sa 21 odsto na sedam odsto.

Ukupni izdaci budžeta planirani su na nivou od 2,02 milijarde eura ili 43,6 odsto BDP-a i u odnosu na preliminarno ostvarenje u prošloj godini manji su 45,3 miliona eura ili 2,2 odsto.

„U strukturi ukupnih rashoda, tekuća budžetska potrošnja planirana je na nivou od 1,82 milijarde eura ili 39,2 odsto BDP-a, dok je kapitalni budžet planiran u iznosu od 203,5 miliona eura odnosno 4,4 odsto BDP-a“, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *