New York pokrenuo istragu poslovanja Trampovih kompanija

Dodajte komentar

Tramp Organization, konglomerat u vlasništvu porodice bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, predmet je kriminalne, a ne više samo civilne istrage, objavilo je državno tužilaštvo u New Yorku,

“Obavijestili smo Tramp Organization da naša istraga o toj organizaciji nije više samo civilna”, rekao je Fabien Levy, portparol državne tužiteljke u New Yorku Letitie James.

Konglomerat okuplja stotinjak komoanija povezanih s Donaldom Trampom i njemu bliskih osoba, hotela, komoanija za promet nekretnina i golf terena.

Državni advokat Manhattana, Cyrus Vance (demokrata) počeo je 2018. godini istraživati dvije isplate prije predsjedničkih iizbora iz 2016., dvjema navodnim bivšim Trampovim ljubavnicama kojima je kupljena njihova ćutnja.

Ta je istraga sada proširena na navode o utaji poreza, istrage o lažnom prijavljivanju vrijednosti imovine kako bi konglomerat osigurao povoljne zajmove, poreske olakšice i ekonomske profite.

Tramp Organization nije zasad dostupna za komentar, dodaje agencija Reuters.

Bivši republikanski predsjednik odbacuje istragu kao “politički motivisanu”, prenosi Seebiz.

Istraga se odvija bez prisustva javnosti pred velikom porotom. Odvjetnik Vance uspio je u februaru da dobije karticu prihoda Donalda Trampa u zadnjih osam godina kao i prihode Tramp Organization, nakon duge pravosudne bitke.

Tramp je napustio Bijelu kuću u januaru i redovno odbacuje optužbe za bilo kakve malverzacije, a istragu naziva “najvećim političkim lovom na vještice u istoriji svoje zemlje”.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *