Fenomen viđen uoči krize 2008: Neočekivani rast cijena nekretnina u cijelom svijetu

Pandemija je izazvala neočekivani rast cijena nekretnina u cijelom svijetu iako se očekivalo upravo suprotno.

Naime, očekivano je bilo ponavljanje 2008. godine i pad cijena zbog rasta nezaposlenosti i ličnih bankrota kao i pojačane prodaje kuća i stanova, navodi se u velikoj analizi CNN-a.

Umjesto toga, tržište nekretnina doživjelo je procvat cijena kakav nije zabilježen posljednjih 20 godina u zemljama širom svijeta, od SAD do Njemačke, Kine, Novog Zelanda i Perua, prenosi Jutarnji list. U 37 zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) cijene nekretnina skočile su u prosjeku 6,7 posto u četvrtom kvartalu 2020. u odnosu na isto tromjesečje 2019. godine.

A prema stručnjacima s tržišta, ovaj balon neće tako brzo pući. Naime, očekuje se da će pojačana potražnja za kućama trajati ove i iduće godine te da bi 2023. moglo da zavlada zatišje, ali ne i veći pad cijena. Naime, zaduživanje je i dalje jeftino, a očekuje se skok aktivnosti na tržištu nakon otvaranja granica.

Kako za CNN govori istraživač tržišta Kejt Everet-Alen iz konsultantske kuće specijalizovane za nekretnine Knight Frank, razlog za bujanje tržišta je pomoć koju su vlade dale vlasnicima kuća privremeno zabranjujući plenidbe, kao i milijardama koje su otišle na pomoć radnicima i vlasnicima firmi. To je spriječilo gubljenje domova i prodaju drugih nekretnina, ali rasle su i same cijene.

“Sve s kućnom kancelarijom i unutar sat vremena od Londona trenutno se prodaje deset posto iznad cijene”, kažu iz britanske agencije Fine & Country. Sve je više domaće potražnje za kućama s dvorištem i vrtom izvan prestolica poput Londona i Pariza, a po Francuskoj rivijeri sada kupuju i Francuzi, a ne samo stranci. U popularnom turističkom odredištu na jugozapadu Engleske, Ilfracombu, Li Hasel iz agencije Webbers prodao je dvije kuće za 100.000 funti iznad tržišne cijene.

“Ljudi panično kupuju nekretnine. To još nisam vidio”, kaže Henri Prajor, agent iz Londona. cijena kuća u Britaniji porasla je prošle godine 8,5 posto, najviše od 2014. godine.

A u Americi se nije toliko kupovalo od 2006. godine. cijene su skočile za devet posto i dalje rastu, a sada je prosječna cijena američke kuće na rekordnom nivou – oko 330.000 dolara. Agenti tvrde da se nekretnine kupuju vrlo brzo nakon što se stave na tržište. U najekstremnijim slučajevima postižu se i 70 posto veće cijene od tržišnih.

Isti trend bilježi se od Oklenda do Šangaja i Minhena do Majamija. Nemački agenti primetili su isto. “Tržište je jako i cijene idu gore”, kaže agent Mihael Heming. Prema izvještaju konsultantske kuće Knight Frank, u Portugalu se kuće kupuju čak i na neviđeno, a cijene su skočile za šest posto u posljednjem kvartalu 2020. godine. “Mnoge kupovine su napravljene na neviđeno. Nedavno sam prodao kuću Južnoafrikancu u za 3,5 miliona eura, a čovjek nikada nije posjetio taj grad”, kaže Čarls Roberts iz Fine&Countryja.

U nekim zemljama je situacija na tržištu nekretnina tako užarena da su vlade pristupile merama “hlađenja”. Na Novom Zelandu, gdje su cijene skakale za 25 posto, vlada preduzima mjere kako bi smanjila aktivnost ulagača. U kineskim gradovima Pekingu, Šangaju, Šenženu i Gvangdžou cijene su u mart u odnosu na lanjsku godinu bile veće za 12 posto.

“Više od 30 kineskih gradova je pristupilo ograničavajućim mjerama”, kaže Mišel Lam, ekonomistkinja Societe Generalea. Međutim, u toj banci očekuju da će niz mjera kineskih regulatora tek malo korigovati cijene. Matijas Holchi iz švajcarske banke UBS smatra da bi vlade mogle da povećaju poreze na zemljišta i transakcije kako bi obuzdale rast, naročito s obzirom na to da će pokušavati da popune budžetske deficite nakon pandemije.

Međutim, ne očekuje se da će se kamate na kredite puno dizati. Trenutno je u zemljama Eurozone prosjek tek 1,3 posto. CNN ističe kako se očekuje da vlade, u pokušaju da podstaknu rast nakon pandemije, još neko vrijeme neće puno dirati jeftino zaduživanje pa će ovaj sektor i dalje koristiti te “benefite”.

Izvor: Jutarnji list

 

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *