Evropska ekonomija i broj zaposlenih pali u prvom kvartalu

Dodajte komentar

Evropska ekonomija pala je u prvom tromjesečju, potvrdio je u utorak Eurostat, a posljedice novog talasa pandemije koronavirusa očitale su se i u padu broja zaposlenih.
Sezonski prilagođeni BDP EU-a pao je u prvom tromjesečju 1,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, neposredno uoči širenja zaraze covidom 19, čime je evropski statistički ured potvrdio procjenu s kraja aprila.

U posljednja tri mjeseca 2020. aktivnosti su na godišnjem nivou smanjene 4,6 posto.

U eurozoni aktivnosti su u prva tri ovogodišnja mjeseca pale za 1,8 posto, nakon 4,9-postotnog pada na kraju 2020., što je također u skladu s prvom Eurostatovom procjenom.

Na tromjesečnom nivou sezonski prilagođeni BDP EU-a pao je u prvom tromjesečju 0,4 posto, nakon 0,5-postotnog pada u posljednja tri mjeseca 2020.

Time su EU i eurozona kliznuli u recesiju, prema ekonomistima koji je definiraju kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti na tromjesečnom nivou.

U trećem tromjesečju 2020. aktivnosti su se oporavile od pandemijskog šoka i poskočile na tromjesečnom nivou 11,7 posto u EU i 12,5 posto u eurozoni.

Smanjena i zaposlenost

Pad aktivnosti očitovao se i u smanjenom broju zaposlenih u EU i eurozoni u prvom tromjesečju, za 0,3 posto u odnosu na posljednja tri prošlogodišnja mjeseca. Broj zaposlenih smanjio se prvi put od drugog tromjesečja 2020.

U posljednja tri mjeseca 2020. zaposlenost je na oba područja porasla za 0,4 posto.

Na godišnjem nivou broj zaposlenih smanjio se u EU za 1,8 posto, nakon 1,6-postotnog pada na kraju 2020.

U eurozoni pala je 2,1 posto, nakon 1,9-postotnog pada u prethodnom kvartalu, pokazuje Eurostatov izvještaj.

Trend pada broja zaposlenih nastavljen je time na početku godine četvrto tromjesečje zaredom.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *