Bitcoin potonuo ispod 40.000 dolara: Realna korekcija ili zatišje pred buru?

Dodajte komentar

Nastavljena je rasprodaja na tržištu kriptovaluta. Bitcoin je u utorak naglo pao nastavljajući veliku rasprodaju koja je započela prije nedjelju dana.

Prema podacima CoinDeska, digitalna je valuta pala preko 13% i dostigla je najniži dnevni rekord od 38.585,86 dolara oko 12.54 sati po istočnom vremenu. To je negativan rekord od 9. februara, kad je posljednji put pao ispod 40.000 američkih dolara.

Negativne vijesti tokom protekle nedjelje umanjile su raspoloženje za bitcoin.

Još 12. maja izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da je proizvođač električnih automobila obustavio kupovinu vozila pomoću bitcoina, pozivajući se na zabrinutost za zaštitu okoline zbog takozvanog računardkog procesa “rudarstva”. Tu se računala velike snage koriste za rješavanje složenih matematičkih zagonetki kako bi se omogućile transakcije pomoću bitcoina.

Muskovi komentari doveli su do toga da je tog dana izbrisano preko 300 milijardi dolara s cijelog tržišta kriptovaluta.

Najava da će se obustaviti plaćanje bitcoina uslijedila je samo tri mjeseca nakon što je Tesla otkrio da je kupio bitcoin vrijedan 1,5 milijardi dolara te će početi da prihvata  bitcoin u zamjenu za svoje proizvode.

Početkom ove nedjekje izvršni direktor Tesle pojasnio je da kompanija “nije prodala nijedan Bitcoin”.

Loše vijesti danas su stigle i iz Kine. Kineski regulatori zabranili su finansijskim institucijama pružanje usluga povezanih s transakcijama kriptovalutama.

Negativan kineski stav prema digitalnim valutama nije novost. Godine 2017. vlasti su zatvorile lokalne berze kriptovaluta i zabranile takozvane početne ponude kovanica (ICO), način na koji kompanije u prostoru mogu prikupiti novac izdavanjem novih digitalnih tokena.

Trgovci u Kini svojevremeno su činili ogroman udio na tržištu bitcoina, ali nakon suzbijanja njihov je uticaj značajno smanjen. Kineske operacije kriptovaluta preselile su se u inostranstvo.

Bitcoin je još uvijek u porastu od preko 40% od početka godine te čak 320% u posljednjih dvanaest mjeseci.

Ipak, bitcoin je potonuo oko 39% od svih svojih najviših nivoa od 64.829,14 dolara koji su dostigle sredinom aprila.

Vijay Ayyar, rukovodilac poslovnog razvoja na burzi kripto valuta Luno, rekao je za CNBC da je povlačenje od 30% do 40% “normalno” tokom bikovskog tržišta bitocina.

“Dakle, ovo se itekako očekivalo nakon što smo dostigli 64K (64.000 USD)”, rekao je.

Ayyar je ukazao na otprilike 35% korekcije u januaru, kao i na slične padove tijekom ogromnog zaleta cijene bitcoina u 2017. godini.

“Definitivno smo blizu dna” oko 38.000 do 40.000 dolara, rekao je.

Siniša Malus

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *