Želimo kvalitetniju organizaciju koja će zastupati sudske vještake

Dodajte komentar

U okviru projekta ,,Odgovornost i profesionalizam u pravosudnom sistemu Crne Gore” koji se realizuje u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope Horisontal Facility II, u saradnji sa Udruženjem sudskih vještaka Crne Gore danas je održana Radionica za sudske vještake posvećena pitanjima statusa, organizacije i etike sudskih vještaka.

Radionica je održana u hotelu Hilton u Podgorici i istoj su prisustvovali članovi Udruženja sudskih vještaka Crne Gore.

Predsjednik Udruženja sudskih vještaka Crne Gore Nebojša Kavarićje kazao da Udruženje djeluje sa ciljem što kvalitetnijeg obavljanja profesije sudskih vještaka u Crnoj Gori, koji svojim mišljenjima dominantno utiču na rezultat sudskih procesa.

„Želimo da etičnost i profesionalizam optimizujemo da dostigne potreban nivo, da restruktuiramo organizaciju vještaka, da dobijemo čvršću,bolju, kvalitetniju organizaciju koja će zastupati sudske vještake i biti jedan optimalan organizacioni, profesionalni i etički okvir za njihov rad”, istakao je Kavarić.

Jasna Tičić, arhitekta i član Savjeta Udruženja sudskih vještaka Crne Gore je poručila da je veoma značajno da sudski vještaci imaju mogućnost da prisustvuju i sarađuju sa, kako je navela, jednom krovnom institucijom kao što je Savjet Evrope.

„Mislim da ćemo unaprijediti našu struku, ne samo u Crnoj Gori već i naregionalnom nivou. Sudski vještak može da doprinese ne samo poboljšanj upravnog sistema, nego i unapređenju građanske inicijative”, rekla je Tičićeva.

Predsjednik Nadzornog odbora Udruženja sudskih vještaka Crne Gore Adem Fetić je naglasio da je u toj djelatnosti vrlo važan pojam etičnosti.

„Za mene je etičnost obaveza koja se naslanja na struku, moral i odgovornost sudskih vještaka, u procesu sudskih postupaka. To znači da se sudski vještak mora pridržavati pravila struke, etike, morala i lične odgovornosti za datu riječ, odnosno nalaz i mišljenje. Ovo Udruženje radi na unapređenju svih vidova, posebno etike i odgovornosti”, kazao je Fetić.

Član Savjeta Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, ispred sekcije za saobraćaj i mašinstvo, Igor Radojević je poručio da će se na Radionici, između ostalog, baviti problemima i položajem sudskih vještaka u Crnoj Gori.

„Visoko cijenimo profesionalizam vještaka i trudimo se da na najbolji način koristimo naša znanja i omogućimo u sudskim procesima najbolja i najkvalitetnija rješenja. Pridržavajući se Kodeksa, smatram da će jedan od ovakvih skupova unaprijediti naš rad i procese da bismo još više pokazali našu etičnost i profesionalnost”, rekao je Radojević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *