Vanredna skupština Advokatske komore zbog fiskalizacije

Dodajte komentar

Danas bi trebalo da bude poznato da li će crnogorski advokati stupiti u štrajk u slučaju neuspjelih pregovora sa Ministarstvom finansija zakazanih za danas – kazao je za Pobjedu predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

Na vanrednoj skupštini AKCG advokati su se elektronski izjašnjavali da li su saglasni da obustave rad u slučaju da MF ne dozvoli njihovo izuzimanje iz primjene Zakona o fiskalizaciji. Do sada je bilo više pregovora, ali zajednički jezik nijesu pronašli.

Nakon prošlonedjeljnog sastanka, MF je demantovalo navode AKCG da postoji mogućnost da se fiskalizacija za advokate odloži do kraja godine. U dopisu upućenom ministru finansija Milojku Spajiću, Begović je naveo da zahtjev advokata da budu izuzeti iz primjene Zakona o fiskalizaciji nije zasnovan na selektivnosti, te da je to samo jedan od mehanizama kontrole. Kazao je da advokati ne izbjegavaju plaćanje poreza, što se, kako je naveo, moglo zaključiti iz zvaničnih saopštenja MF. Za Begovića je mišljenje Spajića neprihvatljivo i usmjereno na degradiranje advokatske djelatnosti, što advokati, kako je naveo, neće dozvoliti.

On je podsjetio i na, kako je naveo, nedvosmislen stav Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava da ovaj zakon ne može biti primijenjen na advokate. AKCG je sa inicijativama da se izuzmu iz primjene zakona počeo prije više mjeseci, ali su pregovori sa MF počeli tek nedavno, nakon što je inicijativa upućena i predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću.

– Specifičnost naše profesije je u tome što ne možemo govoriti o vršenju usluga, kao što to rade ostali preduzetnici ili privredni subjekti, već pružanju pravne pomoći, koje kako sam Ustav utvrđuje, može biti i besplatno, a kako se u praksi često dešava naplativo tek nakon dužeg vremenskog perioda ili nenaplativo, ukoliko advokat zastupa na račun troškova postupka koje dobija jedino ukoliko uspije u sporu – stav je advokata.

Ministar Spajić je stava da se u skladu sa Zakonom o PDV-u i pravilnikom o njegovoj primjeni advokati smatraju obveznicima fiskalizacije, što definiše i Zakon o fiskalizaciji, koji propisuje da se za dvije nedjelje mora preći na novi sistem onlajn fiskalizacije. Iz MF ukazuju da je određeni broj advokata već u potpunosti primijenio novi sistem, zbog čega vjeruju da će i ostali ispoštovati zakonski rok.

– Podsjećamo da Ustav jasno propisuje da su svi jednaki pred zakonom i očekujemo od predstavnika advokatske djelatnosti, čija je osnovna funkcija očuvanje principa

jednakosti i pravilnosti, da poštuju ustavna načela – saopšteno je iz ovog ministarstva.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *