Norveška uspostavlja direktne letove sa Crnom Gorom

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović sastao se danas sa Jern Eugen Gjelstadom, ambasadorom Kraljevine Norveške u Crnoj Gori.

U pratnji ambasadora Gjelstada sastanku je prisustvovao i drugi sekretar u Ambasadi Stefan Sandstad i Nela Jović iz Odjeljenja za projekte.

“Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji jeste spoljnopolitički kurs Vlade i mi naporno radimo na potrebnim reformama kako bi ubrzali proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja. U okviru Zapadnog Balkana Crna Gora je prepoznata kao lider na putu evropskih integracija, što naš cilj da do kraja mandata Crna Gora bude spremna za pristupanje EU čini vrlo realnim”, kazao je ministar Milatović. On se ambasadoru Gjelstadu zahvalio na nesebičnoj podršci koju je Norveška kontinuirano pružala Crnoj Gori kako ka članstvu u NATO i na putu za članstvo EU, tako i u kriznim trenucima poput pandemije koronavirusa kada je Norveška donirala Crnoj Gori 10 respiratora.

Jern Eugen Gjelstad je rekao da se raduje nastavku saradnje Norveške i Crne Gore i iskoristio priliku da najavi prve direktne letove iz Osla za Tivat već od ovog ljeta. On je kazao da je tokom prethodnih godina Norveška doprinijela i procesu evroatlantske integracije kroz realizovane projekte koji su pomogli uspješnom ostvarivanju jednog od strateških spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore a to je članstvo u NATO.

Iskazao je zainteresovanost Norveške za unapređenje saradnje posebno u oblasti inovacione politike i realizaciji inovativnih projekata u Crnoj Gori. Govoreći o trgovini i tržištu podržao je ideju uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta po ugledu na zemlje Skandinavije i kazao da je Norveška raspoložena da svoju ekspertizu u ovim oblastima stavi na raspolaganje Crnoj Gori.

Milatović je upoznao ambasadora sa aktivnostima koje Vlada Crne Gore preduzima kako bi oporavila turističku djelatnost i spremno dočekala predstojeću sezonu. Na toj liniji osvrnuo se na proces imunizacije koji je u toku kao i na Nacionalni plan oporavka zemlje.

„Kao Vlada radimo sve što je u našoj moći na pripremi sezone ali i promociji Crne Gore kao sigurne turističke destinacije. Pad broja aktivnih slučajeva Covid 19, kao i ostale aktivnosti koje smo preduzeli u cilju kontrolisanja epidemiološke situacije dozvoljavaju nam da se nadamo oporavku turističke sezone i realizaciji od 60% iz 2019. godine“, rekao je Milatović.

Na sastanku su dogovorene dalje aktivnosti koje će biti preduzete u cilju kooperacije na definisanim poljima.

Izvor: Vijesti

Check Also

Najavili dolazak turista iz Kazahstana i Jermenije do kraja septembra

Grupa turističkih agencija iz Kazahstana i Jermenije ovih dana boravi u studijskoj posjeti Crnoj Gori, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.