Vujačić: Banke bi poslovale sa gubitkom

Dodajte komentar

Usvajanje Predloga zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita (lex specialis), te nametanje masovnog moratorijuma u bankarskom sistemu, dovelo bi do ograničavanja kreditne aktivnosti banaka, što bi uticalo na njihovu likvidnost, ocijenili su iz Centralne banke (CBCG).

Direktor Sektora za kontrolu banaka u CBCG, Dejan Vujačić, kazao je da bi u slučaju usvajanja zakona sve banke poslovale sa gubitkom.

On je u Jutarnjem program TVCG rekao da se tim zakonom kuca na otvorena vrata i podsjetio da već usvojene mjere CBCG obezbjeđuju da banke moraju da odobre moratorijum svima koji zbog posljedica pandemije ostanu bez posla.

Vujačić je podsjetio da predlog zakona, koji je u Skupštini, predviđa opšti moratorijum za sve korisnike kredita na period od 180 dana, tokom koga se ne bi obračunavala kamata, a odredbe zakona bi se primjenjivale i na kredite odobrene nakon usvajanja zakona.

On tvrdi da bi usvajanje zakona uskratilo likvidnu poziciju banaka za oko 600 milioa eura, prenosi portal RTCG.

– Obračun anuiteta mjesečno izosi preko 100 miliona eura. Kako bi moratorijum trajao šest mjeseci, to bi značilo da bi likvidna pozicija banaka bila uskraćena za nekih 600 miliona eura, što je poprilično veliko. O stepenu uticaja na likvidnu poziciju banaka govori i to da bi višak likvidnosti u odnosu na obavezu, koji je trenutno oko 500 miliona EUR, bio iscrpljen, pa bi banke morale da ograniče krditnu aktivnost – kazao je Vujačić.

On je dodao da banke ne bi bile ni stimulisane da odobravaju kredite, ako bi ti krediti odmah nakon odobravanja išli u moratorijuma.

– Što se tiče uticaja na kapital banaka kroz propuštenu dobit, na osnovu podataka za prošlu godinu, ukupan prihod od kamata je nešto preko 150 miliona eura. Znači da bi banke za šest mjeseci bile uskraćene za 75 miliona eura. Imajući u vidu da je neto bobit banaka bila 22 miliona EUR, znači da bi sve banke poslovale sa gubitkom od preko 50 miliona eura.To bi značilo da bi kapital bio ugrožen”, precizirao je Vujačić.

On je saopštio da je bankarski sistem u Crnoj Gori pokazao rezistentnost tokom krize zbog dobrog stanja na kraju 2019.

Vujačić je podsjetio da je CBCG usvojila osam paketa mjera koje uključuju osam moratorijuma i dala mogućnost da svi koji ostanu bez posla koriste moratorijum do kraja ove godine.

– Mjera se odnosi na sve koji ostanu bez posla u produženom trajanju ove mjere. Svi koji su ostali bez posla i nakon oktobra prošle godine imaju pravo da se prijave za moratorijum i banke su u obavezi da im odobre moratorijum u koliko su ostali bez posla kao posljedica korona krize – dodao je Vujačić.

Komentarišući da je neka banka najavila da će se povući iz Crne Gore ako dođe do usvajanja zakona, Vujačić je kazao da CBCG nema takve informacije.

– U medijima se govori o zamrzavanju aktivnosti na šest mjeseci. Ako to bude duže od šest mjeseci banka gubi dozvolu za rad – zaključio je Vujačić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *