Najveći američki naftovod morao da isplati hakere

Najveći američki naftovod Kolonijal pajplajn, platio je gotovo pet miliona dolara istočnoevropskim hakerima nakon teškog sajber napada koji je isključio najveću mrežu naftovoda u zemlji, prenio je Rojters pozivajući se na Blumberg.

Kompanija je platila veliku otkupninu kriptovalutom kojoj se ne može ući u trag nekoliko sati nakon napada, navodi se u izvještaju Blumberga koji se poziva na dva izvora upoznata s transakcijom.

Nakon sajber napada, Kolonijal je isključio najveću mrežu naftovoda u zemlji, koji posjeduje cjevovode duge 8.850 kilometara.

Nakon šestodnevnog isključenja, glavni američki naftovod, koji prenosi 100 miliona galona benzina, dizela i goriva za avione na dan, prenio je u četvrtak prve milione galona motornih goriva.

Isključenje naftovoda prouzrokovalo je nestašicu goriva i proglašenje vanredne situacije od Virginije do Floride, dve rafinerije morale su da smanje proizvodnju, a uticalo je i na snabdijevanje gorivom nekih aviokompanija.

FBI je optužio tajnu kriminalnu bandu DarkSide za sajber napad. Grupa, za koju se vjeruje da je bazirana u Rusiji ili istočnoj Evropi, nije direktno preuzela odgovornost, ali je objavila da je probila sisteme tri druge firme, uključujući tehnološku kompaniju iz Ilinoisa.

Izvor: SEEbiz

Check Also

Crnogorski elektroprenosni sistem dijeli dividendu od preko 7,4 miliona eura

Održana je deveta vanredna Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kojom je predsjedavao v.d. izvršnog direktora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *