Najveći američki naftovod morao da isplati hakere

Dodajte komentar

Najveći američki naftovod Kolonijal pajplajn, platio je gotovo pet miliona dolara istočnoevropskim hakerima nakon teškog sajber napada koji je isključio najveću mrežu naftovoda u zemlji, prenio je Rojters pozivajući se na Blumberg.

Kompanija je platila veliku otkupninu kriptovalutom kojoj se ne može ući u trag nekoliko sati nakon napada, navodi se u izvještaju Blumberga koji se poziva na dva izvora upoznata s transakcijom.

Nakon sajber napada, Kolonijal je isključio najveću mrežu naftovoda u zemlji, koji posjeduje cjevovode duge 8.850 kilometara.

Nakon šestodnevnog isključenja, glavni američki naftovod, koji prenosi 100 miliona galona benzina, dizela i goriva za avione na dan, prenio je u četvrtak prve milione galona motornih goriva.

Isključenje naftovoda prouzrokovalo je nestašicu goriva i proglašenje vanredne situacije od Virginije do Floride, dve rafinerije morale su da smanje proizvodnju, a uticalo je i na snabdijevanje gorivom nekih aviokompanija.

FBI je optužio tajnu kriminalnu bandu DarkSide za sajber napad. Grupa, za koju se vjeruje da je bazirana u Rusiji ili istočnoj Evropi, nije direktno preuzela odgovornost, ali je objavila da je probila sisteme tri druge firme, uključujući tehnološku kompaniju iz Ilinoisa.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *