Kako je nova kriptovaluta za par dana narasla na 45 milijardi dolara?

Digitalni token koji je pokrenut u ponedjeljak i nosi naziv “Internet kompjuter” (Internet Computer) već je jedna od najvećih kriptovaluta na svijetu.

Tržišna vrijednost joj je oko 45 milijardi dolara, što ga čini osmim po veličini digitalnim sredstvom među prvih 10 na rang listi CoinMarketCap.com.

Prema pisanju Bloomberga, token i s njim povezan registar trebalo bi da pomognu bilo kome – programerima softvera ili kreatorima sadržaja – da objavljuju sve što žele na internetu, bez potrebe da prolaze kroz digitalne divove poput Amazona ili Facebooka ili da koriste servere/cloud komercijalne usluge.

Ideja je da se izbjegnu prostori ograđeni korporacijama i smanje troškovi, kaže Dominik Vilijams, osnivač projekta. Korisnici bi potencijalno mogli da izgrade društvene medije i druge usluge koje se takmiče sa postojećim internet titanima.

Mreža novčića koristi “pametne ugovore” i softverske programe koji izvršavaju zadatke, nadmećući se sa sličnim većim rivalima poput ethereuma. Pridružuje se mnogim drugim digitalnim kovanicama i srodnim mrežama – među njima su Polkadot, Binance Coin – pokušavajući da ukrade slavu pomenutom ethereumu.

Debi kompanije “Internet Kompjuter” se dešava dok se svuda od stolova za večeru do Saturday Night Live-a raspravlja o kriptovalutama u rasponu od bitcoina do dodgecoina, a cijene mnogih novčića rastu.

Ukupna tržišna vrijednost svih kriptovaluta sada iznosi 2,48 biliona dolara, u poređenju sa manje od 1 bilion dolara na početku godine. Ali kao i uoči 2017. godine, mnogi od takozvanih alternativnih novčića će se vjerovatno “spustiti ​​na zemlju”.

Izvor: B92.net

Check Also

Telekom: Najzadovoljniji korisnici, rast prihoda i 80 odsto veća dobit

Crnogorski Telekom je u prvoj polovini 2021. godine postigao najveće zadovoljstvo korisnika na tržištu telekomunikacija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *