Forbs objavio listu Global 2000, listu najvećih svjetskih kompanija

Dodajte komentar

Od 2003. godine, Forbs prati rad najvećih svjetskih kompanija, mjeri njihov učinak na osnovu četiri kriterijuma: vrijednost imovine, vrijednost na tržištu, prodaja i ostvareni profit; i kotira ih na svojoj listi Global 2000.

Prošle godine na listi su se mogli videti obrisi toga kakav će pandemija imati uticaj na poslovanje najuspješnijih svetskih kompanija, a na ovogodišnjoj listi vidimo rezultate dvanaestomjesečnog tumbanja na tržištu, piše Forbs.

Rezultati generalno nisu loši. Kako su centralne banke dozvolile negativne kamatne stope, investitori su utvrdili da alternative kapitalnom ulaganju nema. Globalno tržište akcija je poraslo za oko 48 odsto prošle godine, i iako su profiti i prodaja opali u prošloj godini, vrijednost imovine i tržišna vrijednost kompanija na listi Global 2000 se povećao, prenosi Blic.

Najmanja vrednost potrebna da bi se kompanija našla na listi je ove godine iznosila 8.26 milijardi dolara, što je za oko 3 milijarde više nego prošle godine.

U prvih 10 mesta na listi najvećih kompanija na svetu nalazi se 5 američkih, 4 kineske kompanije i jedna kompanija iz Saudijske Arabije. One su poređane sledećim redoslijedom:

  1. ICBC (Industrijska i Komercijalna Banka Kine)
  2. JPMorgan Chase
  3. Berkshire Hathaway
  4. China Construction Bank (Građevinska banka Kine)
  5. Saudi Aramco (Naftna kompanija Saudijske Arabije)
  6. Apple
  7. Bank of America (Banka Amerike)
  8. Ping An Insurance Group (Ping An osiguravajuća Grupa)
  9. Agricultural Bank of China (Poljoprivredna Banka Kine)
  10. Amazon.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *