Alibaba prvi put u minusu

Dodajte komentar

Vodeća kineska platforma za internet trgovinu Alibaba izvijestila je o prvom kvartalnom gubitku iz poslovanja otkako je debitovala na berzi 2014. godine, a koji je posljedica visoke antimonopolske kazne koju su joj izrekli državni regulatori za zaštitu konkurencije.

Prema saopštenju Alibabe, gubitak iz poslovanja iznosi 7,66 milijardi juana (1,18 milijardi dolara) u čevtrom kvartalu kompanijske fiskalne godine završenom 31. marta, kao rezultat pomenute kazne, prenosi CNBC.

Ovo je prvi put da Alibaba iskazuje operativni gubitak kao preduzeće kojim se javno trguje na berzi, izjavio je izvršni direktor Danijel Džang.

Međutim, kada bi se isključio efekat kazne, operativna dobit iznosila bi 10,56 milijardi juana (1,63 milijarde dolara), što bi bilo 48 posto više u odnosu na godinu ranije.

Ukupni prihodi kompanije su, ipak, nadmašili tržišne prognoze dostižući 187,39 milijardi juana (28,6 milijardi dolara), i veći su za 64 odsto nego u uporednom tromjesečju prethodne godine. Analitičari su u anketi Refinitiva predviđali da će ukupni prihodi iznositi 180,41 milijardi juana.

Dobit po akciji iznosi 10,32 juana (1,58 dolara) naspram procijenjenih 11,12 juana po akciji, što je porast od 12 procenata u odnosu na prošlu godinu.

Samo u martu ove godine, Alibaba je ostvarila neto gubitak od 5,47 milijardi juana (oko 848 miliona dolara), dok su tržišni akteri očekivali neto dobit od 6,95 milijardi juana (nešto manje od 1,1 milijardi dolara).

Problemi Alibabe počeli su u novembru prošle godine kada su kineski regulatori povukli dozvolu za 34,5 milijardi dolara vrijedan berzanski debi Ant Grupe, Alibabine podružnice za finansijske tehnologije i plaćanja.

Od tada je zbrisano više od 240 milijardi dolara vrijednosti Alibabe na berzi, pri čemu je kompanija dobila i rješenje da plati masivnu kaznu od 18,23 milijarde juana (2,8 milijardi dolara) kao rezultat antimonopolske istrage u Kini.

Izvor: Bankar.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *