Lipska pećina – ture pećinom krenule 10. maja

Dodajte komentar

Lipska pećina, koja se nalazi u blizini Cetinja, od ponedjeljka je otvorena za posjetioce.

“Iako je naše preduzeće u potpunosti bilo zatvoreno od oktobra prošle godine, naš entuzijazam u susret novoj sezoni ne izostaje”, kazali su iz turističkog preduzeća Lipska pećina.

Oni su naveli da će, kao i prethodnih godina, u ponudi imati dvije ture.

“Pećinska tura obuhvata vožnju vozićem od parkinga do pećine i nazad i pješački obilazak uređenog dijela pećine u pratnji obučenih vodiča u ukupnom trajanju od sat. Avanturistička priča, pored osnovne ture, obuhvata i dio pećinskih kanala koji se nalaze van uređene staze. Ona je, kao i do sada, dostupna samo uz prethodnu rezervaciju”, rekli su iz preduzeća.

“U skladu sa preporukama i mjerama izdatih od strane nadležnih institucija u cilju suzbijanja pandemije virusa COVID-19 ni ove sezone nijesmo bili u mogućnosti da otvorimo pećinu za posjete 1. aprila, što je do prošle godine bila tradicija. Dugi vremenski period od zatvaranja pećine za posjete u oktobru do maja mjeseca proveli smo aktivno radeći na strategijama za uvođenje raznovrsnijeg sadržaja za naše posjetioce. Osim toga, veliki trud smo uložili u kreiranje felksibilnih planova da bismo se u svakom trenutku mogli brzo prilagoditi potencijalnim novim mjerama za suzbijanje pandemije. Kao i prethodne godine, upotreba maski i preporučena distanca biće obavezni svo vrijeme, a sredstva za dezinfekciju postavljena su na svim mjestima gdje posjetioci cirkulišu”, kazali su iz turističkog preduzeća Lipska pećina.

Lipska pećina je prirodni spomenik kulturnog i istorijskog nasljeđa Cetinja.

Formirala se i dalje razvijala milionima godina u mraku i tišini i strpljenjem svojstvenim pećinama kreirala ambijent koji se odlikuje bogatstvom raznovrsnih pećinskih ukrasa, dvorana i kanala.

Otkrivena prije oko 200 godina, svojim nepresušnim izvorima vode uticala je na razvoj kulture među lokalnim stanovništvom, a interesovanjem i angažmanom Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole dobija i istorijsku dimenziju.

Lipska pećina otvorena je za posjetioce u julu 2015. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *