Crnogorske kompanije na drugom EXPO-u Kine i zemalja CIE

Dodajte komentar

Drugi EXPO Kine i zemalja centralnoistočne Evrope biće održan od 8. do 11. juna u gradu Ningbo, odnosno pobratimskom gradu Bara, provincije Zhejiang, najavljeno je juče na press konferenciji Kancelarije za informacije Državnog vijeća, odnosno Vlade Kine.

Riječ je o jedinom redovnom EXPO-u na državnom nivou u Kini namijenjenom ovom dijelu Evrope.

Prvi EXPO odžan je 2019. godine, a osim crnogorskih kompanija koje su učestvovale kao izlagači, gost je bio i bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predstavio resurse i posebne proizvode Crne Gore.

Na ovogodišnjem EXPO-u su pripremljena tri izložbena prostora, odnosno Sajam centralnoistočne Evrope, Sajam međunarodnih potrošačkih roba i Trajni sajam uvoznih roba. Ti paviljoni nalaziće se na površini od 200 hiljada kvadratnih metara. Prema predviđanju organizatora, na EXPO-u će učestvovati više od 2.000 izlagača iz raznih zemalja i više od 6.000 nabavljača iz raznih krajeva Kine.

Na EXPO-u će se pokrenuti Institucionalni dijalog o elektronskom poslovanju između Kine i zemalja centralnoistočne Evrope, biće objavljen „Izvještaj o kineskom elektronskom poslovanju 2020.“, a na jednom od događaja u okviru EXPO-a, odnosno Forumu think-tanka o visokokvalitetnom razvoju saradnje između Kine i zemalja CIE prvi put biće objavljen „Izvještaj po zemljama o saobraćaju i prijevozu zemalja CIE (2021.)“

Ovogodišnjem EXPO-u će prisustvovaće i kompanije iz Crne Gore, odnosno FlyMontenegro, Plantaže, Highsky (koji zastupa Adriatic College, Chedi Hotel, MNE FOR YOU, Rotor itd.)

Kako je najavljeno na press konferenciji, nakon 2012. kada je osnovan Saradnički mehanizam između Kine i zemalja CIE, posebno poslije 2020, Kina i zemlje tog dijela Evrope su savladavajući negativni uticaj od pandemije, realizovale veliki napredak u bilateralnoj trgovini, investicionoj saradnji, izgradnji i povezivanju infrastruktura.

U 2020, obim trgovine između Kine i 17 zemalja CIE je, uprkos pandemiji, po prvi put premašio 100 milijardi dolara, odnosno dostigao 103,45 milijardi dolara, sa stopom rasta iznosi 8,4 odsto u odnosu godine prije. U prvom tromjesečju trgovinski obim između dvije strana je iznosio 30,13 milijardi dolara, 50,2 odsto više, što je 11 postotni poen više nego prosječna brzina rasta spoljne trgovine Kine.

Trenutno, bilateralna investicija između Kine i zemalja CIE se približava 20 milijardi dolara koji pokriva sektore djelova automobila, hemijske industrije, bijele tehnike, logistike, mineralnih proizvoda itd. A tokom pandemije povećava se i investicija u zelene industrije, medicinu i novu energetiku.

Kako je saopšteno na konferenciji, u 2020. su kineske kompanije u zemljama CIE potpisale ugovore za realizaciju građevinskih projekata vrijednih 5,4 milijardi dolara, s povećanjem 34,6 odsto.

– Uprkos pandemiji, stabilno napreduje izgradnja željezničkih pruga između Mađarske i Srbije, Pelješkog mosta u Hrvatskoj i auto-puta u Crnoj Gori čiji su izvođači kineske kompanije. Istovremeno, kineske kompanije su potpisale i nove ugovore za izgradnju željezničkih pruga, puteva i metroa – potvrđeno je na konferenciji.

Izvor: Pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *