Wall Street u crvenom, rasprodaja u tehnološkom sektoru

Dodajte komentar

Dow Jones je na samom kraju jučerašnje trgovine izgubio sve svoje dobitke. Najveći krivac za to bio je tehnološki sektor iz kojeg investitori izlaze i prebacuju se u industrijski i energetski sektor.

Nasdaq Composite izgubio je 2,5% pod pritiskom pada Microsofta i Applea.

Dow Jones je u jednom trenutku skočio više od 300 bodova da bi na kraju trgovine bio u minusu od 0,1 posto. S&P 500 se spustio 1%.

Ulagači sve više kupuju dionice koje će imati najviše koristi od ekonomskog oporavka, uključujući energiju, financije i industriju.

Energetski sektor bio je među najvećim dobitnicima, uključujući Marathon Oil, Occidental Petroleum i Devon Energy. Chevron je porastao za 1,7%. Exxon je također bio u plusu.

U međuvremenu, tehnološke dionice bile su na meti prodavaca. Tesla je potonuo više od 6%. Facebook je pao preko 4%, dok je Alphabet oslabio više od 2% nakon lošijih preporuka Citigroupa. Amazon je takođe skliznuo više od 2%. Ark Innovation ETF u vlasništvu Cathie Wood pao je više od 5% , najniže od novembra.

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica oštro pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer se ulagači plaše da zbog jačanja inflacije povećanje kamata nije tako daleka budućnost.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks potonuo gotovo 3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,2 i 2,2 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *