Gdje žive evropski milijarderi

Dodajte komentar

Prošla godina bila je generalno više nego dobra za milijardere, pa tako i one evropske. Evropa tako sad ima čak 628 milijardera, prema Forbesovom popisu milijardera za 2021. godinu – 117 više nego godinu ranije.

A njihovo ukupno bogatstvo iznosi čak 3 biliona dolara – bilion dolara više nego godinu ranije, piše Forbes. Iz ovoga je jasno da evropski milijarderi, kao i milijarderi u ostatku svijeta, nisu bili posebno pogođeni koronom. Upravo suprotno.

Podsjetimo, broj milijardera na svijetu narastao je za čak 30%, prema godišnjem izvještaju uglednog poslovnog časopisa Forbes – sad ih je 2755, od čega su 493 novi članovi tog elitnog kluba. Gotovo 90% ih je danas bogatije nego što su bili prije pandemije.

Ukupno bogatstvo milijardera naraslo je za čak 8 biliona dolara prošle godine i sad iznosi oko 13 biliona dolara, prema Forbesovom izvještaju, prenosi Index.hr.

Najbogatiji Evropljanin Bernard Arnault, vlasnik Louis Vuittona, Christiana Diora, Hennessyja…

Inače, najbogatiji čovjek na svijetu opet je osnivač i glavni direktor (iako će ove godine odstupiti s te pozicije) giganta za online trgovinu Amazon Jeff Bezos. Njegova se imovina procjenjuje na nadrealnih 177 milijardi dolara – 64 milijarde više nego lani.

Drugi najbogatiji (donedavno prvi) je Elon Musk, osnivač, glavni direktor i najveći dioničar (21%) proizvođača električnih automobila Tesla, sada težak 151 milijardu dolara, što je punih 126 milijardi više nego lani.

Treći najbogatiji čovjek na svijetu i najbogatiji Evropljanin je Francuz Bernard Arnault s porodicom čiji korporacija LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton drži nekih 70 elitnih brendova kao što su Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy i Hennessy. Bogatstvo Arnaulta povećalo se za čak 74 milijarde dolara te sad iznosi 150 milijardi.

Četvrti najbogatiji na svijetu i drugi najbogatiji Evropljanin je Španac Amancio Ortega, vlasnik lanca Zara, koji je “težak” 77 milijardi dolara – 22 milijarde više nego 2020. On se nalazi na 11. mjestu na Forbesovom popisu.

A odmah iza njega je Francuskinja Francoise Bettencourt Meyers s porodicom, ćerka i nasljednica Liliane Bettencourt koja je umrla 2017., a koja je bila ćerka Eugènea Schuellera, osnivača kozmetičkog giganta L'Oreal. Ona je i najbogatija žena na svijetu s 73.6 milijardi dolara, što je 24.7 milijardi više nego 2020.

TOP 10 milijardera u Evropi

Njemačka ima 136 milijardera, Rusija 117, Velika Britanija 56

Evropska zemlja s najviše milijardera iza Njemačke je Rusija, sa 117 milijardera koji ukupno drže 583.9 milijardi dolara bogatstva. A najbogatiji Rus je, barem po službenim podacima, Aleksej Mordašov s obitelji, “težak” 32.6 milijardi dolara. Mordašov je većinski vlasnik i bivši vlasnik proizvođača čelika Severstal.

Velika Britanija ima 56 milijardera s ukupnim bogatstvom od 213 milijardi dolara, a najbogatiji Britanac je James Ratcliffe. On se, doduše, sa 17 milijardi dolara (6 milijardi više nego 2020.) nalazi tek na 117. mjestu Forbesove liste. Ratcliffe je osnivač, direktor i većinski vlasnik kemijskog giganta Ineos.

Evropski milijarderi po državama

Izvor: Index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *