Ryanair se žalio Sudu EU zbog državne pomoći za Croatia Airlines

Dodajte komentar

Lowcost avio kompanija Ryanair podnio je žalbu Opštem sudu Evropske unije protiv odluke Evropske komisije u decembru prošle godine da odobri 11,7 miliona eura državne pomoći Croatia Airlinesu s ciljem nadoknađivanja prevozniku za gubitke nastale uslijed izbijanja koronavirusa i ograničenja putovanja koja je uvela Hrvatska i druge zemlje u želji da ograniče širenje virusa u razdoblju između 19. ožujka 2020. i 30. junu 2020.

Prevoznik je podnio žalbu krajem februara i najavio otvaranje baze u Zagrebu i Zadru u aprilu. Ryanair je takođe podnio pritužbe na državnu pomoć protiv Air Francea, Lufthanse, Brussels Airlinesa, Nordice, Condor, Air Baltic, KLM i TAP, piše ex-Yu Aviation News.

U pritužbi na odluku Evropske komisije o državnim podrškama Croatia Airlinesa, Ryanair je, između ostalog, rekao da je izvršna vlast EU-a prekršila posebne odredbe Ugovora o funkcionisanju Evropske unije i opća načela evropskog prava koja podržavaju liberalizaciju avio saobraćaja u EU od kasnih 1980-ih. Opšti sud EU-a već je odbio žalbe Ryanaira na pomoć dodijeljenu Finnairu i SAS-u.

Međutim, valja napomenuti da je Ryanair od tada razvio nove argumente za poništavanje pomoći, što je uključeno u žalbu protiv Croatia Airlinesa, ističući kršenje opštih načela liberalizacije avio saobraćaja i obvezu Komisije da otvori formalne postupke istrage.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *