Oporavak globalne trgovine nastavlja se u sjenci koronavirusa

Agencija za kreditni rejting Moody’s u četvrtak uveče prognozirala je da će globalna trgovina nastaviti da se oporavlja ove godine u sjenci koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Očekuje se da će globalna trgovina rasti sedam do devet posto u 2021. godini, nakon smanjenja u 2020, navodi Moody’s u izvještaju, ističući da njen obim neće dostići nivo uoči pandemije prije 2022. godine.

U izvještaju se navodi da će kontinuirana vakcinacija protiv koronavirusa i mjere aktivne politike podržati ekonomski oporavak, pojačati proizvodne aktivnosti i trgovinske tokove. Ali, rizik od novih varijanti koronavirusa, ponovnog porasta infekcija i novih ograničenja i dalje postoji.

Rejting agencija upozorila je da će geopolitičke tenzije, nove sankcije i kontrola izvoza te fokus na unutrašnjoj politici zakomplikovati trgovinske pregovore.

Dok će se prekidi u lancu snabdijevanja izavani koronavirusom smirivati kako se globalna ekonomija oporavlja, vladine strategije “kupuj domaće” doprinijeće tome da se poremeti lanac opskrbe medicinskim zalihama i strateškim sektorima.

“Kompanije će se usredotočiti na strategije dobavljača, više izvora i preusmjeravanje”, navodi Moody’s.

Check Also

“Povećanje plata zdravstvenim radnicima od 30 do 40 odsto ako se usvoji zakon o budžetu”

Predstavnici Ministarstava održali su pres konferenciju povodom povećanja zarada u zdravstvu. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *