Commerzbank otpušta 10.000 radnika

Njemačka Komercbanka (Commerzbank) otpustiće 10.000 ljudi u pokušaju smanjenja troškova, izvještava Rojters.

Prvi čovjek banke Manfred Knof već je najavio smanjenje broja zaposlenih još početkom godine.

Sporazum, koji su u petak najavili predstavnici banke i sindikata, ključan je za Knofove napore da vrati u profitabilnost drugog najvećeg zajmodavca u zemlji.

“Danas smo preduzeli važan korak ka postizanju naših održivih ciljeva troškova – i prema našem cilju da Komercbanka učinimo održivo profitabilnom”, rekao je izvršni direktor za Reuters.

Komercbanka se nada da će obnova oživjeti svoju sreću kao samostalna banka dok pokušava da okrene novi list.

Banka se nikada u potpunosti nije oporavila nakon državnog spašavanja tokom posljednje finansijske krize prije više od deset godina i izgubila je 2,9 milijardi eura 2020. godine.

Nakon što je početkom godine postao izvršni direktor Komercbanke, Knof je najavio planove za smanjenje 10.000 radnih mjesta i zatvaranje stotina poslovnica u restrukturiranju od 1,8 milijardi eura.

Knof je zaposlenima u januaru rekao da su smanjenja nužna “gorka pilula”, a tokom posljednjih mjeseci uprava je pregovarala o smanjenju s predstavnicima radne snage, nadajući se sporazumu prije godišnjeg sastanka dioničara banke u maju.

Izvor: Seebiz

Check Also

Prvi ekonomski dijalog između Amerike i Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić poručio je danas na otvaranju Prvog ekonomskog dijaloga između Crne Gore i Sjedinjenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *