Hakeri zaustavili promet nafte u SAD

Dodajte komentar

Najveća američka kompanija za prenos prerađenih naftnih derivata Colonial Pipeline zatvorila je čitavu mrežu nakon sajber napada.

Nakon saznanja da je žrtva sajber napada, ova firma je isključila određene pogone, privremeno zaustavivši rad naftovoda i važnijih IT sistema. Takođe je angažovala stručnjake za sajber bezbjednost koji istražuju ozbiljnost napada hakera.

„U ovom trenutku, naš fokus je bezbjedno i efikasno vraćanje našeg sistema u normalu, navodi se u saopštenju Colonial Pipeline-a, a koje prenosi Business Insider.

Ova kompanija je, inače, najveći operater cjevovoda za derivate nafte u zemlji, koja svakodnevno isporučuje više od 100 miliona galona benzina, dizela, kerozina i drugih ulja, kroz sistem cjevovoda koji se proteže na 5.500 milja, od Hjustona u Teksasu, do područja Njujorka.

Kroz njihove naftovode prolazi približno 45 odsto svih goriva koji se potroše na istočnoj obali SAD.

Još uvjek nije jasno ko je i sa kojim motivom izvršio ovaj sajber napad. FBI i Savjet za nacionalnu bezbjednost Bele kuće za sada nisu reagovali na ovaj incident. Savezna agencija za infrastrukturu i bezbjednost, uključujući i sajber bezbjednost, uputila je, s druge strane, kompaniji već određena pitanja.

Svojevremeno, neuspješni pokušaj hakera da zatruje vodosnabdijevanje malog grada na Floridi, već je podigao javnost u pravcu neophodnosti veće zaštite ključne infrastrukture u SAD, koja se pokazala vrlo ranjiva na napade sofisticiranih kriminalaca, prenosi Biznis.rs.

Za sada se ne zna do kada će blokada naftovoda Colonial Pipeline trajati. Nakon saopštenja kompanije o nemilom događaju, fjučersi na benzin porasli su za 0,6 odsto.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *