Goldman Sachs zvanično započeo eru trgovine kriptovalutama na Wall Streetu

Dodajte komentar

Goldman Sachs formalno je započeo eru trgovine kriptovalutama na Wall Streetu.

Banka je u četvrtak obavijestila svoje tržišno osoblje da je novoformirano odjeljenje za kriptovalute uspješno trgovalo s dvije vrste derivata povezanih s bitcoinima, prema internom memorandumu koji je ekskluzivno dobio CNBC.

Kripto tim postoji u odjeljenju za trgovinu globalnim valutama i tržištima u nastajanju, podnoseći izvještaje partneru Goldmana Rajeshu Venkataramaniju, koji je napisao dopis, i dio je ukupnog napora banke u području digitalne imovine koji vodi Mathew McDermott.

Goldman Sachs, dominantna globalna investiciona banka za trgovanje fiksnim prihodima i dionicama, razmišljala je o stvaranju stola za trgovanje bitcoinima najmanje od 2017. godine. Kompanija je u početku podnijela te planove i ponovo pokrenula tim za kripto trgovanje u aprilu, izvijestio je Reuters ranije ove godine. Dopis od četvrtka bio je prvi put da je Goldman zvanično priznao svoje učešće u trgovini kriptovalutom.

Pod rukovodstvom izvršnog direktora Davida Salomona, Goldman nastoji da proširi svoju prisutnost na tržištu “selektivnim ukrcavanjem” institucionalnih investitora za kripto trgovanje kako bi proširio ponudu. Kompanija je takođe rekla da je ove nedjelje pokrenula novu softversku platformu koja klijentima pruža najnovije cijene kriptovaluta i vijesti.

Banke, uključujući Goldman i rivala Morgana Stanleyja, najavile su planove za ponude ulaganja u bitcoin bogatim klijentima u njihovim odjelima za upravljanje bogatstvom, ali uglavnom su se klonile nestabilne imovine u svojim trgovinskim operacijama na Wall Streetu. Trgovci u kompanijama poput JPMorgan Chasea su pitali menadžere kad bi mogli početi “da se igraju” bitcoinom.

Derivati kojima se trguje u Goldmanu, bitcoin futuresi i terminski ugovori koji se ne mogu isporučiti, načini su klađenja na cijenu bitcoina. Ugovori se podmiruju u gotovini i ne zahtijevaju da se Goldman bavi stvarnim bitcoinima, koji se u industriji nazivaju “fizičkim bitcoinima”, jer banka to još nije u mogućnosti to učiniti, napomenuo je Venkataraman u dopisu.

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *