“Kupujte kriptovalute, ako ste spremni da sve izgubite”

Ljudi bi trebalo da kupuju kriptovalute samo ako su spremni da izgube sav novac, rekao je guverner Banke Engleske (Bank of England), komentarišući vrtoglavi skok dogecoin-a, digitalnog tokena, stvorenog kao parodija na kriptovalute još 2013. godine.

Guverner Endru Bejli (Andrew Bailey) rekao je novinarima, na pres konferenciji posvećenoj referentnoj kamatnoj stopi Banke Engleske, da smatra da kriptovalute, poput bitcoina, ethereuma ili dogecoina, nemaju nikakvu vrijednost same po sebi.

„Govorio sam to više puta posljednjih godina. Bojim se da one nemaju suštinsku vrijednost. Imaju spoljnu vrijednost, koju im investitori daju. Centralna banka ima mehanizme da se zaštiti od bilo kakvih špekulativnih uticaja. Žao mi je, opet ću ovo vrlo otvoreno morati da kažem – kupujte ih, ako ste spremni sve da izgubite“.

Dogecoin je narastao za više od 20.000 odsto tokom prethodne godine, a njegov rast je podstaknut objavama slavnih i reklamiranjem njihove kupovine po društvenim mrežama.

Zagovornici kriptovaluta tvrde da digitalna imovina može biti neka vrsta digitalnog zlata koja investitorima nudi siguran beg od inflacije. Drugi čak smatraju da kriptovalute mogu postati efikasnije globalno sredstvo plaćanja, od trenutnih deviznih sistema.

Ali, guverner Bejli je skeptičan. „Bojim se da su valuta i kripto dvije riječi koje nikako ne idu zajedno“, zaključio je on, prenosi Biznis.rs.

Izvršni odbor Banke Engleske je, inače, juče odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na 0,1 odsto, u očekivanju da će monetarna dešavanja u ovoj zemlji biti stabilna, a da će godišnja inflacija biti oko dva odsto. Naredna sjednica Izvršnog odbora biće održana 24. juna ove godine.

 

Check Also

Sava osiguranje zapošljava: Saradnik za poslove osiguranja

Akcionarsko društvo Sava osiguranje Podgorica raspisuje O G L A S za radno mjesto SARADNIK …

Leave a Reply

Your email address will not be published.