EK sprema zakon protiv kineskih firmi

Njemački list Zidojče Cajtung piše da Evropska komisija priprema predloge koji bi trebalo da zaštite evropske firme od nepoštene konkurencije iz Kine.

Kao jedan od primjera navodi i Pelješki most koji sredstvima iz EU fondova grade kineske kompanije, prenosi portal Index.

Pročitaj još: Milatović: Vjerujem da ćemo naći način da se dogovorimo sa Kinom

Evropska komisija je predstavila u srijedu zakonodavni projekat čiji je cilj da se omogući zabrana preuzimanja firmi iz EU državnim subvencionisanim preduzećima iz trećih zemalja. Pored toga, kompanije podržane državnim novcem takođe bi trebalo da budu isključene iz tendera za javne ugovore.

U Njemačkoj su naročito kontroverzna kineska preuzimanja evropskih kompanija.

Primjera radi, mnogo je kritika izazvalo nekoliko milijardi vrijedno preuzimanje nemačkog preduzeća Kuka, jednog od vodećih proizvođača robota za industriju. Kupac je bila kineska Midea.

Pročitaj još: EU traži načine da pomogne Crnoj Gori povodom kineskog zajma

Na području javnih ugovora, činjenica da je kineskom konzorcijumu dodeljen ugovor za izgradnju važnog mosta u južnoj Hrvatskoj (Pelješkog mosta) podstakla je rasprave. Brojne velike evropske kompanije su propustile tender, a zatim su se požalile na nelojalnu konkurenciju, navodi Index.

Predlog Komisije posebno predviđa da prije velikog preuzimanja, strane firme ubuduće moraju da objelodane da li su poslednjih godina primile državne subvencije veće od 50 miliona eura. To bi se onda odnosilo na sva preuzimanja kompanija sa prometom od 500 miliona eura ili više.

Prilikom prijave za javne ugovore trebalo bi, pak, ubuduće objaviti državne subvencije s ugovorom obima od 250 miliona eura ili više. Uz to, nadzorni organi EK za konkurenciju žele da budu u mogućnosti da istraže preuzimanja i dodelu ugovora ispod graničnih vrednosti na vlastitu inicijativu.

Da li će se predlog sprovesti na isti način, sada zavisi od vlada država članica EU i Europskog parlamenta. O zakonu će raspravljati sljedećih mjeseci, a zatim će morati da odluče o njegovom usvajanju, navodi Zidojče Cajtung.

Izvor: B92.net

Check Also

Zabranjuje se prodaja cigareta na pijacama

Kako bi se smanjila dostupnost duvanskih proizvoda maloljetnim licima, Izmjenama i dopunama Zakona o duvanu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.