Dozvole za privremeni rad: Minimalna zarada stranaca prilagođena minimalnoj zaradi u Crnoj Gori

Ministarstvo unutrašnjih poslova izmijenilo je Pravilnik o obrascima, bližim uslovima i načinu izdavanja dozvole za privremeni boravak i dozvole za privremeni boravak i rad, u dijelu koji se odnosi na iznos minimalne zarade za strane državljane, odnosno minimalna zarada je prilagođena minimalnoj zaradi u Crnoj Gori.

Navedena odredba će se primjenjivati od 1. jula tekuće godine, a definisano je, kako su saopštili, da se dokazom o posjedovanju sredstava za izdržavanje za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad smatra pisana ponuda poslodavca za zapošljavanje stranca na određenom radnom mjestu, u kojoj je naveden minimalni iznos zarade koji ne može biti manji od minimalne zarade u Crnoj Gori.

“Na taj način se otklanja dilema koja je postojala u primjeni prethodnog pravilnika i izjednačavaju se prava domaće radne snage sa pravima stranih radnika, odnosno isti rad će se jednako plaćati, bez obzira na to odakle je zaposleni”, navode u MUP-u.

Navedena izmjena, ističu, obezbjeđuje povoljniji privredni ambijent i adekvatnu radnu snagu u susret turističkoj sezoni.

Check Also

Dragan Bokan: Kako smo stvorili brend prepoznatljiv širom regiona

Od marketa sa šest zaposlenih koji je otvoren 1995. godine u Podgorici, Voli Trade je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *