“To Montenegro” dobio dozvolu za rad

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) juče je, prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, novoj nacionalnoj avio-kompaniji “To Montenegro” izdala dozvolu AOC, odnosno „sertifikat operatera vazduhoplova“.

AOC se prema Zakonu o vazdužnom saobraćaju može izdati pravnom ili fizičkom licu, odnosno državnom organu koji ispunjava uslove u pogledu opreme, stručne osposobljenosti kadra, organizacione strukture, operativnog priručnika koji odobrava ACV i druge uslove kojima se obezbjeđuje sigurno izvođenje vazdušnih operacija koje ono namjerava da obavlja.

Time je “To Montenegro” napravio prvi značajan administrativno-pravni korak prema konačnom polijetanju svojih aviona što će saobraćati pod novim brendom “Air Montenegro”. Slijedi dobijanje i operativne licence koja je uslov da kompanija počne komercijalni saobraćaj. Da bi se ta lincenca dobila, glavni uslov je posjedovanje AOC sertifikata, uz koji se ACV-u prilaže i propratna dokumnetacija koju, pored ostaloga, čine podaci o registraciji avio-kompanije u CRPS, ugovor o kupoprodaji ili zakupu vazduhoplova, podaci o organizacionoj strukturi, odnosno učešću u kapitalu, finansijski plan za najmanje prve tri godine poslovanja, te podaci o osiguranju od odgovornosti za štetu.

“To Montenegro” trenutno raspolaže sa dva aviona tipa “embarer E-195” koje je koristila nekadašnja crnogorska nacionalna avio-kompanija “Montenegro Airlines” (MA), a koje je nedavno Vlada otkupila od korporacije GECAS, što ih je iznajmljivao MA od 2008. i 2009. godine kada su ti avioni proizvedeni.

Prvi od njih, avion registarske oznake 4O-AOA proteklih je dana tehnička služba “To Montenegra”, koju čine nekadašnji inženjeri i vazduhoplovni mehaničari MA dovela je u plovidbeno stanje i avion je krajem aprila obavio nekoliko probnih letova u našem vazdupnom prostoru, da bi 30. aprila odletio za Bratislavu gdje se trenutno farba u boje novog nacionalnog prevoznika “Air Montenegra”.

Koje će boje i logo kompanije “Air Montenegro” biti još se drži u tajnosti. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, avion 4O-AOA bi kao prvi operativni vazduhoplov “Air Montenegra”, ako sve bude išlo po planu, trebalo da na redovnim linijama iz Podgorice i Tivta ka Beogradu poleti možda već do kraja ovog mjeseca, a u prvoj polovini juna bi mu trebalo da se pridruži i drugi bivši MA “embraer E-195”, avion registracije 4O-AOB kod koga još traju radovi na vraćanju u plovidbeno stanje.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija koje koordinira uspostavjenjem nove nacionalne avio-kompanije, ranije je najavljeno da su u pregovorima sa jednom brazilskom bankom kojoj je MA proteklih godina isplatio veći dio svog duga za svoj treći “embraer E-195” (4O-AOC) kojeg je kupio na kredit 2010. godine. Izmirivanjem i preostalog dijela tog duga od oko šest miliona eura i taj avion bi država kupila i uvrstila u flotu novog prevoznika “Air Montenegro”.

Izvor: Vijesti.me

Check Also

Od 2022. godine Crna Gora otvara vrata digitalnim nomadima

Izmijenjene životne okolnosti, mijenjaju i profil turista koji sada putuju da bi i radili i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *