Vrijednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji viša od 200 milijardi eura

Dobro je da država zna šta ima od ruda i minerala, a procijenjena vrijednost rezervi mineralnih sirovina u Srbije je više od 200 milijardi eura, to je ogromno bogatstvo, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, prenosi BiznisInfo.ba.

Gostujući u jutarnjem programu TV Hepi ona je ponovila da nikakav ugovor sa Rio Tintom neće biti potpisan dok ne budu postojale sve neophodne studije uticaja na životnu sredinu i dok svi ne budu imali uvid u to.

– Srbija neće raditi ništa što će ugroziti životnu sredinu, bilo da je riječ o litijumu, koji je ruda 21. vijeka ili nekoj drugoj. Tek kad budemo znali da se litijum može proizvoditi na održiv način uz zaštitu životne sredine, zašto da ne razmišljamo o fabrici litijumskih baterija i električnim automobilima, gdje će se desiti rast svuda u Evropi. Jadarit je jedinstven mineral u svijetu i tehnologija će biti jedinstvena. Dalje, treba da budemo svjesni šta znači istraživačko pravo. Niko nema pravo da uđe na parcelu dok vlasnik ne dozvoli. Pritom kompanija treba da ispuni brojne kriterijume, da ima projekat i saglasnosti više institucija. Te istražne bušotine su prečnika 10-15 cm, nikakvi krateri – rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je na državi da stvori zakone i da ima dobru inpsekciju, te da je ovo važna godina za energetski sektor.

– Nismo slučajno donijeli četiri nova zakona. Od nas se traži da u vremenu ispred nas napravimo dobru energetsku politiku, da budemo energetski i ekološki bezbijedni, da građani imaju dovoljno električne energije koju ćemo sve više proizvoditi iz obnovljivi izvora: hidro, gasnih i solarnih elektrana, a da postepeno u decenijama ispred nas smanjujemo i zatvaramo termoelektrane – izjavila je ministarica.

Check Also

MMF odobrio najveću tranšu ikada iz svojih rezervi: Najviše opet najbogatijim zemljama

Bord guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je najveću alokaciju Specijalnih prava vučenja (SDR) ikada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *