Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura

Dodajte komentar

Sredstva slovenačkih domaćinstava na depozitnim računima u bankama povećala su se za više od dvije milijarde eura, na rekordnih 23 milijarde eura u pandemiji 2020. u odnosu na prethodnu godinu, objavila je Banka Slovenije.

Taj se rast pripisuje se mjerama na tržištu rada preduzetim tokom epidemije, koje su omogućile povećanje plata, ali i zatvaranje mnogih trgovina, zbog čega veći dio prihoda domaćinstava nije potrošen.

Prošle godine bruto raspoloživi dohodak domaćinstava u Sloveniji povećao se za 3,8 posto ili 1,1 milijardu eura u odnosu na 2019. godinu, javlja agencija STA.

“Iako su domaćinstva raspolagala sa više sredstava, privatna potrošnja u Sloveniji je naglo pala, kao i u svim ostalim članicama eurozone. Razlozi za to uglavnom se odnose na restriktivne mjere potrebne za suzbijanje širenja virusa, a dijelom i na ponašanje predostrožnosti građana “, navodi banka Slovenije.

Budući da su mnoge usluge bile barem djelimično ograničene tokom zaključavanja, a nepostojeće prodavnice robe zatvorene, domaćinstva su potrošila oko 2,6 milijardi eura manje nego 2019.

Prema Banci Slovenije, domaćinstva su svoj prihod uglavnom pretvorila u štednju, podižući stopu štednje za gotovo 11,7 bodova na 25 posto.

Centralna banka je prošle godine zabilježila još jedan trend – nešto nižu potražnju za potrošačkim kreditima. Iznos tih kredita koje su odobrile banke i štedionice pao je u Sloveniji prošle godine za 218 miliona eura, navodi STA.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *