Fajzer očekuje 26 milijardi dolara prihoda od vakcina

Američka farmaceutska grupa Fajzer saopštila je da očekuje da će ove godine prodati 1,6 milijardi doza vakcina protiv covid-19 infekcije, u vrijednosti 26 milijardi američkih dolara.

Kompanija je krajem februara procijenila da će do kraja godine prodati vakcine za oko 15 milijardi dolara. Fajzer je u međuvremenu potpisao dodatne ugovore, između ostalog i sa Evropskom komisijom.

Kompanija je u utorak saopštila da su postignuti sporazumi sa Kanadom i Izraelom o obezbjeđivanju vakcina nakon ove godine, kao i da pregovara sa brojnim drugim državama.

Očekuje se da će ukupan prihod Fajzera ove godine biti između 70,5 i 72,5 milijardi dolara, u poređenju sa ranije predviđenih 59,4 milijarde i 61,4 milijarde.

Kompanija je već u prvom tromjesečju prodala vakcine za 3,5 milijardi dolara.

Neto dobit kompanije je povećana za 45 odsto na 4,9 milijardi eura, dok su akcije u elektronskom trgovanju prije otvaranja berze na Vol stritu porasle za 1,3 odsto.

Check Also

Elektroprivreda će tražiti preuzimanje Kombinata aluminijuma

Iz Elektroprivrede (EPCG) razmišljaju o preuzimanju upravljanja Kombinatom aluminijuma (KAP) čime bi garantovali zarade zaposlenima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *