Yahoo i AOL prodati za 5 milijardi dolara

Verizon Communications Inc rješava se svojih medijskih kompanija koje uključuju (nekad) kultne brendove Yahoo i AOL za pet milijardi dolara, što je okončalo skup i neuspješan izlet u svijet medija i oglašavanja.

Uprkos tome što je više od decenije i milijarde dolara potrošio na izgradnju stabilnih internet marki, telekomunikacijska kompanija sa sjedištem u Njujorku borila se za napredak u visoko konkurentnom internet oglašivačkom prostoru kojim dominiraju Facebook i Google.

Nakon što je otpisao 4,6 milijardi dolara vrijednosti poslovanja u 2018. godini, Verizon će dobiti samo 4,25 milijardi dolara u gotovini od privatne vlasničke kompanije Apollo Global (koja je kupac), zajedno s povlaštenim kamatama od 750 miliona dolara i 10% udjela u jedinici – oko pola onog što je platio za posao.

Ovaj potez zaključuje stalni niz transakcija nakon kojih je Verizon prodao platformu za blogere Tumblr 2019. godine za neotkrivenu sumu i veb stranicu s vijestima HuffPost BuzzFeedu prošle godine, prenosi Seebiz.

Jedinica, koja je prije bila nazvana Oath i nedavno preimenovana u Verizon Media, sada će se zvati Yahoo kada se posao zaključi oko druge polovine 2021. godine, a i dalje će je voditi Guru Gowrappan.

Za Apollo dogovor dolazi u vrijeme kada su velike internet platforme “okupirale” ogromne dijelove tržišta digitalnog oglašavanja, povlačeći regulatorni nadzor nad njihovom praksom.

Check Also

“AMB Tours” je trajekt “Prizna” kupio za 252.000 eura

Hrvatska državna brodarska kompanija “Jadrolinija” za “Vijesti” je zvanično saopštila da je 53 godine stari …

Leave a Reply

Your email address will not be published.