Ko je Greg Abel, nasljednik Warrena Buffetta?

Dodajte komentar

Naslijediti Warrena Buffetta biće teško, ako ne i nemoguće. Čini se da će taj izazovni zadatak dopasti Grega Abela, potpredsjednika Berkshire Hathawaya.

Buffett je ovih dana rekao da će 58-godišnji izvršni direktor preuzeti poslovanje teško 630 milijardi dolara.

Abel ima više od dvije decenije iskustva u konglomeratu koje uključuje ugovaranje visokih profila i nadzor nad njegovim širokim neosiguravajućim poslovima, od BNSF-ove željeznice do Dairy Queen-a. Ali Buffettovi aforizmi i status proroka iz Omahe stekli su mu reputaciju živahnog lica kapitalizma i osigurali mu nasljeđe koje će Abel možda teško ponoviti.

“Samo je jedan Warren Buffett”, rekao je u telefonskom intervjuu za Bloomberg David Kass, profesor finansija na poslovnoj školi Robert H. Smith sa Univerziteta Maryland.

“Ali on donosi druge snage na sto”, rekao je Kass o Abelu. “On odiše izuzetnom kompetencijom.”

Iako Buffett još uvijek nije nagovijestio da se njegov odlazak bliži, pitanja o nasljedniku već su neko vrijeme na dnevnom redu u Berkshireu, na čijem su vrhu sada dvojica veterana: Buffett (90) i njegov zamjenik Charlie Munger (97).

Whitney Tilson, dugogodišnji promatrač Buffetta u Empire Financial Researchu, rekao je da ne očekuje da s pozicije CEO-a odstupi barem pet godina.

Kad Abel dođe na glavnu poziciju, vodiće kompaniju poznatu po svojoj veličini i širini – carstvo s kompanijama uključujući auto osiguravatelja Geico i trgovce poput See’s Candy and Oriental Trading. No, takođe će morati da uvjeri mnoge vjerne dioničare, a potencijalno i nove pridošlice, da je baš on pravi čovjek za taj posao.

Berkshire se već suočio s odstupanjem dioničara od dva predloga na subotnjem sastanku, jedan koji podstiče kompaniju da se bolje pozabavi klimatskim promjenama, a drugi o raznolikosti i uključivanju. Oboje su izglasani.

“Veliki izazov za Grega biće da odbije ono što smatram povećanim rizikom od aktivizma na neki način da lupa na vrata Berkshirea”, rekla je Cathy Seifert, analitičarka iz CFRA Research.

“Gregov mandat u Berkshireu vjerovatno će započeti s pojačanim pritiskom i aktivizmom.”

Buffett je proveo više od pet decenija gradeći Berkshire, s nizom naizgled nepovezanih preduzeća, u masivni konglomerat kakav je danas. Takođe je tražio, u prošlim pismima i sastancima, da objasni Berkshireovu strukturu i sve razloge zbog kojih korporacija ima smisla postaviti takvu kakva je.

No, dionica zaostaje za S&P 500 posljednjih godina, što je izazvalo kritike u pogledu strukture i nedostatka mogućnosti ulaganja za tako veliku kompaniju. Buffett se da pronađe načine kako rasporediti gotovo rekordnu količinu gotovine od 145,4 milijarde dolara u imovinu koja donosi veće prinose. Ti bi faktori mogli da dovedu do poziva aktivista ili dioničara da razbiju kompaniju, isplate dividendu ili pronađu druge načine za raspoređivanje novca.

Dio strategije za post-Buffettovo doba već je odlučen. Buffett je ranije sugerisao da bi jedan od njegovih sinova, Howard Buffett, trebao preuzeti mjesto neizvršnog predsjednika. Warren Buffett u istoriji se bavio Berkshireovim ulaganjima, ali je posljednjih godina angažovao dva zamjenika, Todda Combsa i Teda Weschlera, koji će mu pomoći u portfelju dionica od 282 milijarde dolara. Ovaj dvojac bi mogao nastaviti da pomaže kad Abel preuzme upravljanje.

Abel je u Berkshireu postao istaknut kao ključni menadžer energetskih operacija, gradeći te jedinice u posao koji sada ima više od 23.000 zaposlenih. Pridružio se kompaniji prethodnici 1992. godine, a kasnije je postao dio Berkshirea kada je Buffett 2000. kupio MidAmerican Energy Holdings Co. 2000. Izvršni direktor, koji je odrastao u Kanadi, takođe je pronicljiv menadžer koji sklapa poslove. Na primjer, pomogao je energetskoj kompaniji da kupi uslužnu firmu Nevada, NV Energy te kompaniju za električni prijenos u rodnoj Alberti.

Investitori su uvidjeli Abelov stil na protekla dva godišnja sastanka. Ove je godine održao prezentaciju kako bi razgovarao o klimatskim otkrićima energetskih preduzeća. Njegovo je ponašanje formalnije od humora koji obilježava prezentacije Buffetta ili Mugera.

Ali Abellov stepen uvida u poslovanje Berkshirea i njegova formalnost mogli bi investitorima pružiti koristan nivo transparentnosti, prema Jimu Shanahanu, analitičaru iz Edward D. Jones & Co. Osim toga, Buffett posljednjih godina smanjuje putovanja, a Abel bi kao znatno mlađi menadžer mogao iskoristiti priliku da češće posjećuje operativne kompanije.

Autor: Siniša Malus

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *