Italijanske banke mogle bi u 2021. i 2022. imati devet milijardi eura gubitaka

Italijanske banke mogle bi se u 2021. i 2022. godini suočiti sa oko devet milijardi eura gubitaka po zajmovima zbog ekonomske štete koju je prouzrokovala pandemija korona virusa, izračunala je italijanska centralna banka.

Iako je udio nenaplativih korporativnih zajmova još uvek vrlo nizak i iznosi 1,5 posto, centralna banka upozorila je na pretnju koju predstavlja sve veći udeo zajmova koje klijenti još vraćaju, ali su prema međunarodnim računovodstvenim standardima označeni su kao „faza 2“.

Njihov udio u drugoj polovini prošle godine porastao je 11 posto i sada čini 10,7 posto ukupnih zajmova, a banke moraju za njih stavljati na stranu novac kako bi se pripremile za eventualne gubitke.

Banke su u kategoriju ‘faze 2’ uvrstile i gotovo trećinu zajmova pod moratorijem, nakon poziva regulatora da se pripreme na mogućnost da zajmoprimci možda neće moći nastaviti vraćati kredite kad završi razdoblje podsticaja.

Krajem 2020. u Italiji je zamrznuta otplata 147 milijardi eura kredita, što čini 9,1 posto kredita kod većih banaka. U eurozoni prosjek iznosi 2,6 posto.

Veći udio zajmova pod moratorijumom u brojnim slučajevima odobrenim sektorima najteže pogođenima pandemijom, podrazumijeva da velike italijanske banke imaju više zajmova klasificiranih kao faza 2 nego ostale banke u eurozoni.

Italijanski zajmodavci prošle godine su povećali rezervacije za nenaplative kredite za trećinu, što je pogodilo njihovu profitabilnost. Prosječni povrat na ulaganja u bankovnom sektoru pao je u decembru 2020. na 1,9 posto, sa pet posto u godini ranije kada se isključe jednokratne stavke.

Podstaknute poreskim podsticajima, italijanske banke su u drugoj polovini 2020. smanjile neplative zajmove u svojim bilansima za četvrtinu, na 103,6 milijardi eura ili 4,4 posto ukupnih zajmova, sa 6,1 posto krajem juna.

To je ispod referentnog praga od pet posto koji su postavile evropske vlasti i manje je za trećinu u poređenju s najvišim novoom u razdoblju nakon svjetske finansijske krize 2008/2009. godine i dužničke krize eurozone.

Banke su prošle godine prodale 33 milijarde eura problematičnih zajmova, saopštila je centralna italijanska banka krajem prošle nedjelje.

Izvor: Seebiz.eu

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.