Biće dovoljno samo da stanemo ispored bankomata?

Zbog pandemije banke su zabilježile znatan pad potražnje za gotovinom – u prosjeku 20 odsto. U Njemačkoj su neke zbog toga isključile dio bankomata iz upotrebe. Smanjena je i potražnja za potrošačkim kreditima, manja su nedozvoljena prekoračenja po tekućim računima. Novac se troši oprezno.

Iako se papirni novac sve češće zamjenjuje karticama i mobilnim digitalnim novcem, mnogima je i danas život bez gotovine nezamisliv. U skorijoj budućnosti umjesto prislanjanja ili ubacivanja kartice u bankomat, za podizanje gotovine biće dovolno samo pogledati bankomat, piše HRT, a prenosi Poslovni dnevnik.

Takvi bankomati se već koriste u svijetu, a preteča je Kina u kojoj je još prije deset godina postavljen bankomat sa podrškom za prepoznavanje lica kao načina verifikacije korisnika. Ista tehnologija je počela da se primjenjuje i u Španiji.

Bankomati dolaze sa sigurnosnim opcijama koje sprečavaju prevare i upotrebu fotografija, videa ili maske za potvrdu identiteta. Sve što korisnik treba da uradi jeste da upiše svoj jedinstveni identifikacioni broj, te da stane ispred kamere koja podržava tehnologiju prepoznavanja lica. Kao prednost takvog načina korišćenja bankomata, bez kartica, naglašena je sigurnost jer kartice mogu biti ukradene.

Izvor: B92

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.