Stiže velika promjena za bitcoin

Dodajte komentar

Veliki proces promjena za bitcoin upravo je počeo. Trebalo bi da donese jeftinije, transakcije, više privatnosti i lakši raspored.

Radi se o osvježavanju Taproota koji je otpočeo ovih dana.

Rudari koji žele usvojiti nadogradnju mogu signalizirati svoju podršku uključivanjem posebnih podataka u blokove koje vade pod nazivom “signal bit”.

Ako je 90 odsto blokova iskopano tokom ovog perioda poteškoća (ili bilo kojeg drugog otprilike dvosedmičnog perioda poteškoća koji se javljaju između realnog vremena i vremenskog ograničenja 11. avgusta), tada je nadogradnja “zaključana” za aktivaciju u novembru ove godine.

Za razliku od centralizovane mreže koja se može jednostrano mijenjati, decentralizovana mreža poput bitcoina zahtijeva koordinaciju globalne baze podataka kako bi napravila značajne promjene u svom kodu, a takođe zahtijeva intenzivnu koordinaciju među akcijama kako bi se te promjene primijenile (što dokazuju mjeseci do višemjesečne rasprave, ne o kontroverznoj nadogradnji, već o tome kako je postaviti na mrežu).

Dakle, ako sve bude išlo prema planu, Taproot će prije biti uživo na bitcoinovom blockchainu. Ako mreža ne dosegne prag od 90 odsto prije isteka vremena, nadogradnja neće uspjeti vraćamo se na ploču za crtanje.

“Uvjeren sam da će se to dogoditi”, rekao je za CoinDesk, dodajući da “do sada nije bilo niti jedne pritužbe naših rudara u Poolinu o našoj želji za nadogradnjom na Taproot.”

Programer Suredbitsa i Bitcoin Corea Ben Carman rekao je CoinDesku da će mreža “prijeći [signalni prag] najvjerojatnije u drugom problematičnom periodu”.

“Prethodne soft promjene, osim SegWita, aktivirale su se na samom početku prozora za aktivaciju, a za to je sve bilo potrebno 95 odsto rudara – sada nam treba samo 90 odsto“, rekao je Carman.

Rudari su već obećali svoju podršku za Taproot, pa je zapravo pitanje kada, a ne ako, rekao je potpredsjednik Poolina Alejandro del la Torre, koji je proveo izvorno istraživanje bazena rudnika kako bi procijenio podršku Taprootu među rudarskom zajednicom.

Ne toliko siguran, ali i dalje izražavajući slične osjećaje, plodni programer Bitcoina Matt Corrallo rekao je da je “oprezno optimističan”.

Svatko tko želi pratiti postotak blokova signaliziranih Taprootom po periodu može posjetiti Taproot.watch.

(Seebiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *