Berkshire Hathaway vratio profitabilnost, najavio veliki otkup dionica

Čini se da je Buffettov Berkshire Hathaway poprilično popravio poslovanje na početku 2021. godine. Operativna dobit u prvom kvartalu porasla je 20 posto, a kompanija je najavila masivni otkup dionica u vrijednosti 6,6 milijardi dolara.

Berkshire je rekao da mnoga prduzeća uživaju “znatno veću” zaradu i prihod, dok se druga poput jedinice za dijelove za avione Precision Castparts još uvijek bore.

“Rezultati su bili stvarno dobri”, rekao je Jim Shanahan, analitičar Edwarda Jones & Co koji dionicama Berkshirea daje preporuku “kupiti”.

“Uvođenje vakcinisanja i širi ekonomski oporavak vidljivi su u cijeloj Berkshireovoj franšizi.”

Otkup dionica od 6,6 milijardi dolara u tromjesečju omogućuje Buffettu da raspoloži višak kapitala, jer visoke procjene i rast kompanija za sticanje posebne namjene otežavaju preuzimanje cijelih kompanija.

Do dodatnih otkupa vjerovatno je došlo između 31. marta i 22. aprila jer je broj dionica Berkshirea opao i mogao je premašiti 1,2 milijarde dolara. Berkshire je otkupio 24,7 milijardi dolara vlastitih dionica u 2020. godini.

Kvartalna operativna dobit porasla je na 7,02 milijarde dolara, odnosno oko 4.600 dolara po dionici klase A, s 5,87 milijardi dolara godinu ranije.

Ostvarena je neto dobit od 11,71 milijarde USD, odnosno 7638 USD po dionici klase A, u poređenju s neto gubitkom godinu dana ranije od 49,75 milijardi USD, odnosno 30 653 USD po dionici.

Prošlogodišnji rezultati odražavali su 55,62 milijarde dolara gubitaka na investicijama i izvedenicama, jer su tržišta dionica širom svijeta potonula na početku 2020.

Izvor: SEEbiz

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 28. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *