Snažan rast američkog BDP-a

Dodajte komentar

Bruto domaći proizvod SAD-a zabilježio je u prva tri mjeseca 2021. godine snažan rast na godišnjem nivou od 6,4 posto, prema preliminarnim podacima vlade.

Ovaj izuzetan oporavak od prošlogodišnje duboke recesije uzrokovane pandemijom kovid-19, podstakli su jača privatna potrošnja i državni paket pomoći privredi i građanima, izvještava agencija AP.

U vladi i ekonomskim krugovima očekuju da će rezultati za tekući kvartal biti još bolji. Pojedini analitičari procjenjuju da bi rast u periodu april-jun mogao da dostigne 10 posto ili više međugodišnje, podstaknut povećanjem broja ljudi koji putuju, kupuju, jedu u restoranima, odnosno nastavljaju sa potrošačkim navikama kao prije korone.

Ekonomisti kažu da bi široko rasprostranjeno vakcinisanje i trend opadanja broja novih slučajeva infekcija, zamajac ponovnog otvaranja preduzeća, ogromna finansijska infuzija u vidu federalne potrošnje i ozdravljenje tržišta rada trebalo da pomognu da se očuva stabilan rast.

Za cijelu 2021. godinu predviđaju ekonomsku ekspanziju od blizu 7,0 procenata, što bi bio najbrži rast u jednoj kalendarskoj godini od 1984.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *