Snažan rast američkog BDP-a

Bruto domaći proizvod SAD-a zabilježio je u prva tri mjeseca 2021. godine snažan rast na godišnjem nivou od 6,4 posto, prema preliminarnim podacima vlade.

Ovaj izuzetan oporavak od prošlogodišnje duboke recesije uzrokovane pandemijom kovid-19, podstakli su jača privatna potrošnja i državni paket pomoći privredi i građanima, izvještava agencija AP.

U vladi i ekonomskim krugovima očekuju da će rezultati za tekući kvartal biti još bolji. Pojedini analitičari procjenjuju da bi rast u periodu april-jun mogao da dostigne 10 posto ili više međugodišnje, podstaknut povećanjem broja ljudi koji putuju, kupuju, jedu u restoranima, odnosno nastavljaju sa potrošačkim navikama kao prije korone.

Ekonomisti kažu da bi široko rasprostranjeno vakcinisanje i trend opadanja broja novih slučajeva infekcija, zamajac ponovnog otvaranja preduzeća, ogromna finansijska infuzija u vidu federalne potrošnje i ozdravljenje tržišta rada trebalo da pomognu da se očuva stabilan rast.

Za cijelu 2021. godinu predviđaju ekonomsku ekspanziju od blizu 7,0 procenata, što bi bio najbrži rast u jednoj kalendarskoj godini od 1984.

Check Also

Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacionog fonda

Norveška bi ove godine trebalo da povuče gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacionog fonda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *