Crnoj Gori 53 miliona eura pomoći od EU

Dodajte komentar

Evropska unija će, prenamjenom sredstava iz odobrenih IPA programa, podržati Crnu Goru u borbi protiv širenja korona virusa i saniranju ekonomskih posljedica epidemije sa 53 miliona eura, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je danas usvojila Informaciju o programima podrške EU Crnoj Gori za prošlu godinu.

Iz Vlade su kazali da je prošle godine nastavljeno sa pripremom i sprovođenjem projekata obuhvaćenih perspektivom 2014-2020 (IPA II), ali da je pandemija Covid 19 značajno uticala na aktivnosti u projektima i uzrokovala realokacije prvobitno planiranih IPA sredstava.

Kako se navodi, EU je, prepoznajući napore koje Vlada ulaže u sprovođenje preventivnih zdravstvenih mjera, ali i zabrinutost za ekonomska kretanja nakon završetka epidemije, odlučila da finansijski podrži Crnu Goru u sprovođenju mjera za saniranje posljedica epidemije korona virusa.

– EU će, prenamjenom sredstava iz odobrenih IPA programa podržati Crnu Goru u borbi protiv širenja virusa i saniranju ekonomskih posljedica epidemije sa 53 miliona eura – saopštili su iz Vlade, prenosi Pobjeda.

U Informaciji se navodi da je u programima evropske teritorijalne saradnje do sada ugovoren 191 projekat sa učešćem crnogorskih organizacija i institucija.

„Od toga su 134 projekta ugovorena u okviru trilateralnih i transnacionalnih programa vrijednosti oko 195,4 miliona eura, od čega za crnogorske partnere oko 36 miliona eura, i 57 u okviru bilateralnih programa, ukupne vrijednosti 21,08 miliona eura – kaže se u saopštenju.

Prošle godine su, dodaje se, godini su odobreni novi projekti u okviru trilateralnih i transnacionalnih programa, kao i projekti u okviru bilateralnih programa s Albanijom, Kosovom i Srbijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *