Sberbanka skraćuje ime i obećava dvostruko veća ulaganja

Najveća ruska banka izbacila je riječ “banka” iz svog imena i obećava udvostručenje ulaganja u narednih nekoliko godina na 4 milijarde dolara za više akvizicija i ulaganja.

Vodeća ruska maloprodajna banka preimenovala se u samo “Sber”, izbacivši riječ “banka” iz svog imena, ali promjena zapravo nije nastupila. Uprava sada pojačava svoj napor za rebrendiranjem i obećala je udvostručiti ulaganja u izgradnju svog novog ekosistema “banka plus sve ostalo” u naredne tri godine.

Prvi zamjenik izvršnog direktora Sbera Lev Khasis razgovarao je s novinarima 27. aprila, u sklopu događaja posvećenog rebrandiranju SBER-ovog nedavno stečenog tržišta goods.ru kao SberMegaMarket, i ušao u neke detalje o planovima banke, izvještava bnintellinews a prenosi Indikator.ba.

Povezivanje robe goods.ru viđeno je kao važan dodatak Sberovom digitalnom ekoistemu nakon što je potpisao memorandum o namjerama o zajedničkom razvoju tržišta, koji kontrolira glavni prodavač elektronike M.Video-Eldorado.

Sber je takođe pokušao da se poveže s Yandexom, najvećom i najcjenjenijom evropskom kompanijom nline, ali taj posao je završio razvodom u junu prošle godine.

Očekuje se da će ulaganja Sber-a u projekte nebankarskog ekosistema porasti sa 150 milijardi rubalja (2 milijarde dolara) u 20. godini na 300-350 milijardi rubalja (4 milijarde dolara), prema Khasisu.

Veliki dio stvaranja SberMegaMarket-a koji bi trebao udovoljiti svim potrebama i željama potrošača biće povezan s postojećim Sber-ovim poduzećem za dostavu namirnica, SberMarketom, kao i integriran sa SberLogistics-om.

Zauzvrat, očekuje se da će SberMarket ove godine postati neprikosnoveni lider na ruskom tržištu dostave namirnica u sve konkurentnijem poslu, a trenutno ga vodi X5 Retail Group.

Gotovo svi vodeći lanci supermarketa u Rusiji imaju ambiciozne planove da svoje poslovanje stave online i nove korisnike u maloprodaji i e-namirnicama – najbrže rastućem dijelu ruskog cvjetajućeg sektora e-trgovine – koji su usredotočeni na velike popuste, a podsektor čine još konkurentnijim.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 28. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *