Ruski gas sa Arktika prodat 20 godina unaprijed

Dodajte komentar

Ruski energetski gigant Novatek saopštio je da je potpisao dvadesetogodišnje kupoprodajne sporazume sa akcionarima njegovog projekta Arktik TPG2 cjelokupne količine tečnog prirodnog gasa sa tog područja.

Prodaja tečnog prirodnog gasa (TPG) iz prvog pogona za likvefakciju gasa treba da krene 2023. godine, navodi kompanija, a prenosi “Russia Today”.

Količine TPG-a za isporuku biće proporcionalne vlasničkim ulozima svakog od učesnika u ovom projektu, dodaje se u saopštenju Novateka.

Predsjednik upravnog odbora kompanije Leonid Mikelson kaže da ovi dugoročni sporazumi između Arktika TPG 2 i njegovih akcionara osiguravaju budući prihod od prodaje TPG-a i čine ovaj projekat nerizičnim.

– Ovo predstavlja jednu od najvažnijih prekretnica u privlačenju spoljnog finansiranja projekta koji će biti završen 2021 – dodao je on, prenosi Tanjug.

Mikelson je ranije rekao da je izgradnja fabrike TPG 2 na Arktiku završena 39 posto i da će biti puštena u rad kako je planirano.

Projekat predviđa izgradnju tri pogona za likvefakciju (prevođenje gasa u tečno stanje) kapaciteta od po 6,6 miliona tona godišnje, kao i kumulativni kapacitet proizvodnje gasnog kondenzata od 1,6 miliona tona godišnje.

Novatek je većinski vlasnik ovog projekta sa udjelom od 60 odsto, a među manjinskim akcionarima su strani investitori među kojima je i francuski Total (10%), kineski CNPC (10%) i CNOOC (10%), te japanski konzorcijum Micui i JOGMEC (10%).

Izvor: BiznisInfo

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *