Novi paket mjera: Dijelu penzionera i nezaposlenima računi za struju manji za 40 odsto

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da će Vlada pomoći i privredu i građane iako država nije u najboljoj ekonomskoj situaciju. On je tokom predstavljanja četvrtog paketa podrške privredi i građanima naveo da su pokušali da zadrže dobru mjeru kad su u pitanju socijalne kategorije i omogućeno je smanjene 40 odsto računa za april, maj i jun.

U kategoriji su penzioneri koji imaju penziju manju od 222 eura, kao i oni sa Zavoda za zapošljavanje koji ispunjavaju kriterijume. Za smanjenje računa građani neće morati da dostavljaju bilo kakve podatke, već su za to zaduženi Zavod za zapošljavanje i Centri za socijalno staranje.

– Mora se zadržati dobar balans razvoja i održivosti. Paket mjera je okrenut podršci koja će obezbijediti održivost privrednih sistema i omogućiti da u periodu pripreme turističke sezone svi osjete benefite. Definisani su i određeni kriterijumi. Trudićemo se da brojne obaveze koje imate budu zadovoljene blagovremeno – rekao je on.

Krivokapić je najavio i podršku preduzetnicima koji nisu ranije ostvarivali prava – mikro preduzećima.

– Ključna novina novog paketa podrške je dodatna potvrda za kreditnim sredstvima. Ukazala se potvrda da se privreda podrži i ovaj paket smo definisali kroz model iz četiri faze. U prvoj fazi će preko IRF biti opredijeljeno oko 20 miliona eura sredstava, od čega je najveći dio opredijeljen za mikro i mala preduzeća. Krediti su od 20.000 do 150.000 eura.

Osim toga , kako je najavila Lipovina Božović, drugi segment odnosi se na 40 miliona eura sredstava podrške kroz aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope. Ovaj novac će biti usmjeren ka poslovnim bankama, najavila je ona.

– Finansiraće se projekti u obrtna sredstva i investicije. Banke će učestvovati sa 50 odsto dok će ostatak biti iz sredstava SEB-a – objasnila je ona.

U trećoj fazi, koja se očekuje u trećem kvaralu odnose se na kreditni aranžman od 50 miliona eura između IRF i Evropske investicione banke.

U četvrtoj fazi, dodala je Lipovina Božović, država će u saradnji sa EBRD pokrenuti kreditni garantni fond koji će podstaći lakši pristup finansijama mikro i malim preduzećima gdje će Vlada garantovati za određena sredstva.

– Vjerujem da je to razvojna komponenta ovog paketa i došao je trenutak da se projekat realizuje – rekla je državna skretarka koja je pojasnila da je napravljen tim i da intezivno radi na uspostavljanju ove insitucije.

Najavila je i da će se nastaviti sa programom subvencija na zarade, ali po novom modelu.

– Svakog subjekta ćemo targetirati pojedinačno. Neće biti važno kojoj djelatnosti pripada već da li je njegov prihod u toku 2020. opao za preko 50 odsto – objasnila je ona i dodala da će se time neke djelatnosti koje nisu bile obuhvaćene subvencijama sada biti.

Nastaviće se i subvencije za plaćeno odustvo roditelja djece od 6 do 11 godina, kao i za zaposlene u karantinu i izolaciji.

Očekujemo da će se podržati 6.000 subjekata i 20.000 zaposlenih sa iznosom od 15 miliona eura – navela je Lipovina Božović.

Najavila je i povećanja limita za kovid podršku sa 800.000 na 1.200.000 eura, kao i odlaganje carinskog duga koji će moći da se produži na 60 dana umjesto dosadašnjih 30.

Za autoprevoznike 500 eura po vozilu

Državni sekretar u Ministarstvu finanisja i socijalnog staranja, Janko Odović najavio je podršku poslodavcima za ostvarivanje refundacije.

– Mnogi su imali problem refundacije troškova za hraniteljsko, roditeljsko i hraniteljsko odsustvo. Izmjenama pravilnika ispravili smo grešku i sada imamo pravo ostvarivanje prava na ova odsustva. Prilikom podnošenja zahtjeva potrebno je dostaviti i dokaz poreskog organa o izmirenim obavezama vezanim za odloženo plaćanje poreskih i neporeskih obaveza – naveo je Odović.

Usvojena je i jednokratna podrška prevoznicima u drumskom sadržaju.

– Od ove mjere nam uveliko zavisi sezona. U ovoj kalendarskoj godini smo uveliko zavisni od turizma. Imajući ovo u vidu Vlada je odlučila da jednokratno autoprevoznicima da po 500 eura po licenciranoj voznoj jedinici – objasnio je Odović.

Licencirani turistički vodiči na evidenciji ZZZCG dobiće jednokratnu pomoć od 300 eura.

Vlada je dala i set preporuka jedinicama lokalne samouprave, a Odović navodi da očekuju mnogo bolju interakciju sa njima. Jedna od predloženih mjera je i da se privredni subjekti oslobode plaćanja cijena poreza i cijena zakupa.

Vlada je dala preporuku i lokalnim vodovodima omogući smanjenje cijena za vodu i kanalizaciju.

– CBCG je prepoznala da građanima treba pomoći pa je usvojena odluka po kojoj se moratorijum omogućava svima koji imaju kredite, a u posljednja tri mjeseca nisu primali zaradu – saopštio je Odović na pres konferenciji.

Izvor: Pobjeda.me

Check Also

Telekom: Najzadovoljniji korisnici, rast prihoda i 80 odsto veća dobit

Crnogorski Telekom je u prvoj polovini 2021. godine postigao najveće zadovoljstvo korisnika na tržištu telekomunikacija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *